Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
Recepty na prípravu domáceho syra
INGREDIENCIE
10 litrov
mlieko
5 ml
tekuté syridlo
3 dl
teplá voda
POSTUP
1.
Vydojíme kozy alebo zoženieme na dedine mlieko od miestnych farmárov :) Použiť môžte aj kravské mlieko z automatov.
2.
Prichystáme si čerstvé mlieko, syridlo, syrárske formy alebo bavlnenú plienku ak nemáme formy.
3.
Zohrejeme mlieko na 35°C
4.
Čajovú lyžičku (5ml) syridla nalejeme do pohára s teplou vodou a zamiešame.
5.
Z pohára jemne vylejeme zmiešané syridlo po celom povrchu a jemne zamiešame a ustálime mlieko nech je bez pohybu a čakáme 35min.
6.
V hrnci nám vznikla sýrenina, ktorú dlhým nožom nakrájame na cca 2cm široké pásiky, potom krájame kolmo na to a vzniknú nám malé štvorčeky. Necháme 5 min postáť, nech sa začne srvátka oddeľovať.
7.
Kedže v domácnostiach sa nenachádza syrárska harfa tak pokračujeme metličkou a rozbijeme sýreninu na malé kúsky. Necháme zas 5 min. stáť.
8.
Scedíme do foriem alebo plienky a necháme odkvapkať. Srvátku nevylievame ale môžeme si z nej urobiť žinčicu ale to v ďalšom recepte. Ak chcete skúsiť ochutený syr, tak koreniny pridávate v tomto kroku.
9.
Položíme na nižšiu podložku nech má kam stekať srvátka a vložíme do chladničky aby nám neskysol. Pripadne plienku zavesíme do chladnejšej miestnosti.
10.
Po 12 hodinách môžme vybrať s formy a konzumovať. Pred jedlom vhodné osoliť.
Vybrali sme pre vás
Mrkva
V hlavnej úlohe (ne)obyčajná mrkva - od nátierky až po koláč
V hlavnej úlohe (ne)obyčajná mrkva - od nátierky až po koláč
Mrkva je naša! Je lokálna, zdravá, dobre skladovateľná a teda dostupná takmer celoročne.
Kompóty
Kompóty sú v kurze!
Kompóty sú v kurze!
Kúsok leta v treskúcej zime zabezpečia domáce zaváraniny.