Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
Recepty na prípravu kapustnice
Kapusta, recepty pre každého kuchára. Chutné recepty online. Kapusta, tipy a triky ako si pochutnať na skvelom jedle.
INGREDIENCIE
1 kg
kapusta
20 g
soľ
podľa chuti
rasca
podľa chuti
kryštálový cukor
podľa chuti
celé čierne korenie
podľa chuti
bobkový list
1 ks
cibuľa
2 ks
jablko
POSTUP
1.
Na začiatku nádobu na nakladanie, sud alebo menšiu kameninovú nádobu dôkladne umyjeme horúcou vodou. Kapustu očistíme od vrchných poškodených listov, pár pekných si odložíme bokom, potom ju prekrojíme, vyrežeme hlúb a listy nastrúhame alebo nakrájame na tenké rezančeky. Takto pripravenú ochutíme soľou (na 1 kg kapusty potrebujeme 20 g soli), rascou, kryštálovým cukrom, celým čiernym korením, bobkovým listom a pokrájanou cibuľou.
2.
Na spodok suda rozložíme celé kapustové listy, potom začneme ukladať postrúhanú kapustu, ktorú vrstvíme po častiach, a dôkladne ju utlačíme, aby pustila šťavu. Medzi jednotlivé vrstvy môžeme pridať aj zopár kyslejších jabĺk. Vrch opäť prikryjeme celými listami, uzavrieme, zaťažíme a uložíme na teplejšie miesto, aby nám kapusta začala kvasiť.
3.
Po týždni nádobu otvoríme, odstránime bielu penu, vrchnák umyjeme a opäť uzavrieme a zaťažíme. Po dvoch týždňoch zbierania peny a umývania vrchnáku postup zopakujeme, vrch prekryjeme plátnom, uzavrieme nádobu a preložíme ju na chladné miesto.
4.
Postup opakujeme každý týždeň a plátno vždy preperieme v teplej vode. Kapusta musí byť stále zakrytá šťavou. Ak nie je, nalejeme na ňu mierne osolenú vodu (na 1 l vody dáme 10 g soli).
1 2 3 4 5 ... 27
Vybrali sme pre vás
Pomelo
Video: Ako ošúpať pomelo?
Video: Ako ošúpať pomelo?
Zistite, prečo sa pomelo predáva vo fólii a ako ho efektívne a rýchlo zbaviť hrubej šupky.
Omeleta
Viete ako pripraviť dokonalú omeletu?
Viete ako pripraviť dokonalú omeletu?
Zvládnite prípravu francúzskej omelety a dajte svojím raňajkám nový rozmer.
Mrkva
V hlavnej úlohe (ne)obyčajná mrkva - od nátierky až po koláč
V hlavnej úlohe (ne)obyčajná mrkva - od nátierky až po koláč
Mrkva je naša! Je lokálna, zdravá, dobre skladovateľná a teda dostupná takmer celoročne.