Pripravte si pravý veľkonočný Charoset
Oslava Veľkej noci je od počiatku kresťanstva spojená so židovským sviatkom Pesach, čo znamená vyvedenie...
-
20.03.2018
Pripravte si pravý veľkonočný Charoset
Oslava Veľkej noci je od počiatku kresťanstva spojená so židovským sviatkom Pesach, čo znamená vyvedenie izraelského ľudu Mojžíšom z Egypta. V prvú noc sviatku Pesach sa podáva...
-
13.03.2018Miracle fruit - zázračné ovocieTáto malá bobuľa si naozaj svoj názov "zázračné ovocie" právom zaslúži. Pravý zázrak spočíva v tom, že dokáže zmeniť chuť kyslých jedál na sladkú a zároveň znásobuje sladkú...
-
22.02.2018Sušené ovocie je zdravé, stačí si ho dopriať s mierou!Medzi najstaršie spôsoby spracovania ovocia patrí sušenie, pretože takýmto spôsobom sa podstatne predĺži doba jeho trvanlivosti a konzumácie. Mikroorganizmy, vďaka ktorým sa nielen...
-
08.02.2018Kardamón - výrazná korenina s blahodárnymi účinkamiKardamón je exotické korenie. Tento bylinný ker rastie vo vlhkých pralesoch v Indii, na Srí Lanke a v Číne. Rastlina dorastá do výšky 3 metrov. Má príjemnú aromaticko - citrónovú...
Miracle fruit - zázračné ovocie
Táto malá bobuľa si naozaj svoj názov "zázračné ovocie" právom zaslúži. Pravý zázrak spočíva v tom,...
Sušené ovocie je zdravé, stačí si ho dopriať s mierou!
Medzi najstaršie spôsoby spracovania ovocia patrí sušenie, pretože takýmto spôsobom sa podstatne predĺži doba...
Kardamón - výrazná korenina s blahodárnymi účinkami
Kardamón je exotické korenie. Tento bylinný ker rastie vo vlhkých pralesoch v Indii, na Srí Lanke a v Číne...
-
04.02.2018
Hurmikaki plné vitamínov
Hurmikaki je exotické ovocie - plod stromu ebenovníka rajčiakového. V Japonsku patrí k jedným z najstarších vyšľachtených rastlín. Toto ovocie, plné vitamínov poznali už starí Gréci... -
29.11.2017
Vianočné pečenie s tradíciami
Blíži sa advent a k nemu samozrejme patrí aj tradičné vianočné pečenie. Pôvod každoročného vianočného pečenia musíme hľadať už v dávnej, pohanskej minulosti a v oslavách zimného... -
16.11.2017
Poznáte rozdiel medzi kypriacim práškom a sódou bikarbónou?
Do cesta ste pridali kypriaci prášok do pečiva a výsledný koláč nie je vôbec mäkký, nadýchaný a ani sa nepodobá na ten z obrázku? V niečom ste museli urobiť chybu! Niekto na pečenie... -
-
12.10.2017
Vyberte sa na šípky, teraz je na to ten správny čas!
Počas jesenných prechádzok neraz natrafíte na ker posiaty šípkami, no nevenujete mu žiadnu pozornosť. To je veľká chyba, pretože tieto červené bobule Vám ešte môžu počas zimných... -
20.09.2017
(NE) obyčajné jablká!
Pochrumkajte si aspoň na jednom jablku denne a budete zdravý ako rybička! O tom, že ovocie a zelenina sú prospešné pre zdravie vie už malé dieťa. No na jablko si málokto spomenie. Tento... -
19.09.2017
Kozí syr
V dobe našich dedov bolo kozie mlieko a syr bežnou vecou a produktom. Dnes je tomu naopak, kozie mlieko a výrobky z neho sú v podstate lahôdkou pre gurmánov. Vyrába sa hlavne vo Francúzsku,... -
30.08.2017
Hríb dubový - Dubák
Dubák je najznámejšia jedlá huba. Pozná ho asi každý, aj tí čo huby nezbierajú. Je viac druhov hríbov, s ktorými si ho môžte zameniť - smrekový, sosnový. Darí sa mu v dubovom... -
29.08.2017
Kuriatko jedlé
Kuriatko je huba, ktorej klobúk dosahuje 10 - 70 mm. Mladý je mierne klenutý, neskôr plochý a napokon lievikovito preliačený. Má zvlnený okraj. Býva žĺtkovožltý a neskôr však bledne... -
23.08.2017
Ačokča
Nepoznáte ačokču ? Ačokča nazývaná aj paprikouhorka je v našich záhradách pomerne novou zeleninou. Pôvodne bola pestovaná len ako okrasná plazivá rastlina. No dnes je cenená pre svoje...