Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
Recepty na prípravu obráteného jablkového koláča
INGREDIENCIE
120 g
múka
1 KL
krupicový cukor
štipiek
soľ
60 g
maslo
600 g
jablko
50 g
hnedý cukor
1 PL
citrónová šťava
30 g
hrozienka
1/2 KL
perníkové korenie
1 KL
citrónová kôra
250 g
biely jogurt
1 PL
med
1 KL
citrónová kôra
POSTUP
1.
Na prípravu cesta do veľkej misy preosejeme múku a prisypeme cukor aj soľ. Studené maslo pokrájané na kúsky rukami zapracujeme do múky. Pritom prísady mrvíme prstami, aby sa zmes rozdrobila. Pridáme 1 1/2 - 2 lyžice studenej vody a spracujeme na hladké cesto. Sformujeme ho na guľu, ktorú zabalíme do fólie. Cesto dáme odpočívať do chladničky najmenej na 30 minút.
2.
Medzitým jablká ošúpeme a zbavíme jadrovníkov. Pokrájame ich na kúsky. V panvici zohrievame cukor s citrónovou šťavou, kým sa cukor nerozpustí. Jablká vložíme do panvice, prikryjeme a na slabom ohni dusíme, nie však príliš domäkka. Obsah počas dusenia občas premiešame, aby sa nepripálili.
3.
Rúru predhrejeme na 200°C. Dierkovanou lyžicou jablká vyberieme zo šťavy a necháme dôkladne odkvapkať. Šťavu necháme v panvici.
4.
Jablká naukladáme do tortovej formy tak, aby sa prekrývali. Hrozienka nasypeme do panvice so šťavou, pridáme koreniny a citrónovú kôru a všetko dusíme 2-3 minúty. Jablká prelejeme obsahom panvice a odložíme nabok, aby zmes vychladla.
5.
Na pomúčenej doske z cesta vyvaľkáme okrúhly plát s priemerom asi 25 cm, ktorým pokryjeme jablká vo forme. Okraj cesta pritom vsunieme medzi jablká a okraj formy. Pečieme do zlatohneda asi 20 minút.
6.
Koláč vyberieme z rúry a necháme ho chladnúť vo forme 5-10 minút. Potom špicatým nožom oddelíme okraje od stien formy, koláč vyklopíme na plochú misu ak, aby jablká boli navrchu. Jogurt s medom a citrónovou kôrou vymiešame na krém a podávame ku koláču.
Vybrali sme pre vás
Omeleta
Viete ako pripraviť dokonalú omeletu?
Viete ako pripraviť dokonalú omeletu?
Zvládnite prípravu francúzskej omelety a dajte svojím raňajkám nový rozmer.
Mrkva
V hlavnej úlohe (ne)obyčajná mrkva - od nátierky až po koláč
V hlavnej úlohe (ne)obyčajná mrkva - od nátierky až po koláč
Mrkva je naša! Je lokálna, zdravá, dobre skladovateľná a teda dostupná takmer celoročne.
Kompóty
Kompóty sú v kurze!
Kompóty sú v kurze!
Kúsok leta v treskúcej zime zabezpečia domáce zaváraniny.