Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
Recepty na prípravu pavlovej torty
INGREDIENCIE
70 g
lieskové orechy
4 ks
bielok
štipiek
soľ
220 g
cukor
220 g
jahody
trochu
práškový cukor na posypanie
1 ks
limetka
320 ml
mlieko
1 ks
vanilkový lusk
3 ks
žĺtok
30 g
cukor
15 g
hladká múka
15 g
škrobová múčka
POSTUP
1.
Lieskové oriešky opražíme na suchej panvici do zlatohneda. Presypeme ich na tanier a necháme vychladnúť. Oriešky pomädlíme v dlaniach a zbavíme suchých hnedých šupiek, ktoré vyhodíme. Lyžicu orieškov posekáme nahrubo a odložíme nabok, ostatné zomelieme.
2.
Rúru predhrejeme na 140°C. Dva plechy vyložíme papierom na pečenie a na každý vyznačíme kruh s priemerom 20 cm. Z bielkov a soli vyšľaháme tuhý sneh a pritom stále prisýpame cukor. Ručným elektrickým šľahačom na najvyššom stupni šľaháme 2 minúty, kým sneh nezačne vytvárať kopčeky a nezačne sa lesknúť. Vmiešame mleté oriešky.
3.
Snehovú hmotu navrstvíme na vyznačené kruhy v plechoch tak, aby na povrchu boli vlnovité. Orieškové bezé pečieme 90 minút, v polovici času plechy obrátime, aby snehové kruhy rovnomerne zozlatli. Potom ich vyberieme z plechu a dáme vychladnúť na drôtenú mriežku.
4.
Na vanilkové krém dáme zovrieť mlieko. Vanilkový lusk pozdĺžne prekrojíme a vložíme do mlieka. Hrniec odstavíme a mlieko s vanilkou necháme 30 minút odstáť.
5.
Žĺtky s cukrom vyšľaháme dopenista. Preosejeme na ne múku so škrobovou múčkou a premiešame. Z mlieka vyberieme vanilku, dreň vyškriabeme a vrátime do mlieka.
6.
Vanilkové mlieko necháme zovrieť, potom ho postupne vmiešavame do žĺtkovej masy, za stáleho miešania všetko povaríme minútu, kým nevznikne homogénny krém. Hrniec odstavíme a krém necháme vychladnúť. Občas však premiešame, aby sa nevytvorila kožka.
7.
Krátko pred podávaním 1 snehový plát položíme na plochú misu a potrieme vanilkovým krémom. Naň rozdelíme dve tretiny jahôd, postrúhame trochu limetovej šťavy a prikryjeme druhým snehovým plátom. Povrch torty ozdobíme zvyšnými jahodami a orechmi. Ostrým nožom nakrájame na väčšie porcie a ihneď podávame.
Vybrali sme pre vás
Pomelo
Video: Ako ošúpať pomelo?
Video: Ako ošúpať pomelo?
Zistite, prečo sa pomelo predáva vo fólii a ako ho efektívne a rýchlo zbaviť hrubej šupky.
Omeleta
Viete ako pripraviť dokonalú omeletu?
Viete ako pripraviť dokonalú omeletu?
Zvládnite prípravu francúzskej omelety a dajte svojím raňajkám nový rozmer.
Mrkva
V hlavnej úlohe (ne)obyčajná mrkva - od nátierky až po koláč
V hlavnej úlohe (ne)obyčajná mrkva - od nátierky až po koláč
Mrkva je naša! Je lokálna, zdravá, dobre skladovateľná a teda dostupná takmer celoročne.