Pridať recept

Berlínske šišky

4
porcie
110
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

500 g
múka
125 ml
mlieko
60 g
cukor
40 g
droždie
1 ks
žĺtok
štipiek
soľ
1 KL
citrónová kôra
200 g
džem
trochu
tuk na vyprážanie
podľa chuti
práškový cukor na posypanie

postup

1.
Múku dáme do misy a uprostred urobíme jamku. Droždie rozpustíme v 50 ml vlažného mlieka s cukrom. Nalejeme do jamky a posypeme múkou. Prikryté necháme kysnúť, kým sa na posypanej múke nezačnú vytvárať trhlinky.
 
2.
Do kvásku pridáme zvyšné mlieko, žĺtok, soľ aj citrónovú kôru a v elektrickom miesiči vypracujeme cesto. Prikryjeme, necháme kysnúť 30 minút a potom dôkladne vypracujeme rukami.
3.
Na pomúčenej doske cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 2,5 cm a vykrajujeme kolieska s priemerom asi 8 cm. Prikryjeme a necháme 15 minút kysnúť.
4.
Tuk rozohrejeme na 180°C. Šišky v ňom vypražíme do zlatohneda. Počas vyprážania ich raz obrátime. Na kuchynskom papieri zbavíme nadbytočného tuku.
5.
Do zdobiaceho vrecúška s dlhým hladkým nadstavcom dáme džem, šišky prepichneme a naplníme. Posypeme ich práškovým cukrom a ihneď podávame.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Jemné ako obláčik a bez pripálenia! Túto surovinu pridajte do oleja a šišky sa vám už nikdy nepripália
Jemné ako obláčik a bez pripálenia! Túto surovinu pridajte do oleja a šišky sa vám už nikdy nepripália
Ako vyprážať šišky aby neboli surové, pripálené a vyšli vždy dokonale? Do oleja pridajte túto surovinu!
Už ani omrvinka nazmar! Čo robiť so starými šiškami? Budú chutiť lepšie ako čerstvé!
Už ani omrvinka nazmar! Čo robiť so starými šiškami? Budú chutiť lepšie ako čerstvé
Šišky chutia najlepšie čerstvé, ale čo ak sme ich pripravili veľa a nestihli sa spotrebovať? Máme riešenie!
Rezance s makom
Popolcová streda: Fašiangy končia a začína pôst. Tušíte, prečo sa kedysi jedli bezmäsité jedlá? Zvyky a tradície približuje etnologička (rozhovor)
Končia sa bujaré oslavy a začína sa obdobie veľkého kresťanského pôstu. Mastné jedlá vystriedajú...
Čo môžete jesť na Popolcovú stredu? Pozrite si naše recepty
Čo môžete jesť na Popolcovú stredu? Pozrite si naše recepty
Popolcová streda tento rok pripadá na 14. februára. Ako ste si určite všimli, je to deň svätého Valentína. V...
Huspenina
Sviatočná veľkonočná HUSPENINA: Toto je najväčšia prírodná zásobáreň kolagénu a perfektná pochúťka! Viete, ako ju pripraviť?
Milovaná i zatracovaná huspenina, ale u nás tento rok rozhodne chýbať nebude. Ak ste sa ju rozhodli vyskúšať aj...