Pridať recept

Pľundrové praclíky

20
porcií
105
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

500 g
múka
0,375 litrov
mlieko
4 PL
cukor
30 g
droždie
220 g
maslo
štipiek
soľ
ks
žĺtok
podľa chuti
hrubý kryštálový cukor

postup

1.
Múku dáme do misy a uprostred urobíme jamku. V 50 ml vlažného mlieka s 1 lyžičkou cukru rozpustíme droždie.
 
2.
Mlieko s droždím vlejeme do jamky v múke a trošku posypeme múkou z okrajov. Prikryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste 15 minút, kým sa na povrchu neobjavia trhlinky.
3.
V menšom hrnčeku rozohrejeme 50 g masla a necháme vychladnúť. Pridáme ho do kvásku so vyšným cukrom, soľou a zvyškom mlieka a v elektrickom miesiči vypracujeme pružné cesto, ktoré sa prestane lepiť na steny misy. Prikryté cesto necháme kysnúť ďalších 30 minút, potom ho dáme na chladné miesto ešte na 15 minút.
4.
Zvyšné maslo vymiešame ručným elektrickým šľahačom dopenista. Pracovnú dosku jemne pomúčime. Cesto rozvaľkáme na tenký obdĺžnik a potrieme asi 1/5 masla. Cesto raz preložíme, opäť rozvaľkáme a znova potrieme maslom. Tento postup opakujeme trikrát, kým nespotrebujeme všetko maslo. Po každom rozvaľkaní a potretí cesto dáme na chladné miesto na 20 minút.
5.
Rúru predhrejeme na 180°C. Plechy vystelieme papierom na pečenie. Cesto rozdelíme na 20 dielov a z každého ušúľame tenký, asi 40 cm dlhý valček, z ktorého upletieme praclík. Žĺtok rozšľaháme s lyžičkou vody a potrieme praclíky. Posypeme hrubým kryštálovým cukrom. Praclíky pečieme v predhriatej rúre do zlatohneda asi 15 minút.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
22.2.2014 22:46 | |
+0 -0
aha.no a na čo by som to mal prekladať keď to aj tak potom rozšúlam.ponúka sa mi otázka:je to ešte plundrové cesto keď ho tak spracujem ako uvádzaš na konci? aj podľa výzoru jepodľa mňa skôr brioškové.ale to naozaj netreba prekladať :) :) :) :) :) :)