Pridať recept

Kakaový veľkonočný baranček

ingrediencie

Cesto

3 ks
vajce
1 ks
vanilkový cukor
150 g
práškový cukor
5 PL
horúca voda
5 PL
olej
150 g
polohrubá múka
1 ks
Zlatý klas
1 ks
kypriaci prášok do pečiva
10 kvapiek
citrónová šťava
štipiek
soľ

Poleva

1 ks
vaječný bielok
1 hrnček
práškový cukor

Na vysypanie

masť
hrubá múka

postup

1.
Rozdelíme si vajíčka. Žĺtka dáme do jednej misky, bielka do druhej. Vezmeme si mištičku, v ktorej máme žĺtka, pridáme do nich práškový cukor, vanilkový cukor, olej a horúcu vodu. Všetko spolu do penista vyšľaháme.
 
2.
V celkom zvlášť miske zmiešame múku, prášok do pečiva a zlatý klas a vmiešame do žĺtkovej peny. Tu som pridávala aj 2 PL kakaa. No kakao vôbec nie je podmienkou. Ak ho nemáte radi, jednoducho ho nepridáte a baranček bude biely :)
3.
Do misky, kde máme bielka, pridáme 10 kvapiek citrónu a štipku soli. Vyšľaháme. Po vyšľahaní vmiešame do cesta.
4.
Formu na barančeka vymastíme masťou. Odporúčam skutočne radšej masť, lebo cesto sa vďaka nej a hrubej múke krásne z formy vyklopí. Takže formu vymastíme, vysypeme hrubou múkou a vlejeme do nej cesto. Vrch formy priklopíme.
5.
Vložíme do predhriatej rúry na 160°C na približne 40 minút. Cesto treba priebežne kontrolovať, každá rúra je iná.
6.
Keď je baran hotový, vyberieme ho z rúry a necháme ho na vzduchu. Po asi hodine stačí formu opatrne otvoriť a baranček po niekoľkých zatraseniach formou z formy pekne v celku vypadne :) Barana som nechala na noc len tak v izbovej teplote.
7.
Polevu na barančeka vyrobíme tak, že 1 bielko a 1 hrnček práškového cukru spolu vyšľaháme do bielej hmoty (presne taká, ako sa robí na medovníky). Barančeka ňou môžeme buď klasicky vyzdobiť alebo iba poliať, ako som to urobila ja. Keď ho polejeme, pekne mu vidieť jednotlivé záhyby, ktoré forma vytvorila. Oči mu môžeme urobiť buď z hrozienok alebo napríklad z kávových zŕn. Na chvíľu ho dáme do chladničky, aby poleva stuhla. A baran je hotový. Veselú Veľkú noc! :)
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
mandy2
25.3.2016 20:39 | |
+0 -0
Dobry vecer.. Len pred chvilkou som dokoncila baranceka no som s receptom velmi nespokojna kvôli tomu ze to cesto je ako zelatina a hlava barana mi pada dozadu.. Mozno prave kvôli pudingu...Najviac ma mrzi to ze som sa s nim tolko natrapila a nakoniec nic z toho :( nabuduce uprednostnim pevnejsie cesto a hlavne uz overeny recept...
Podobné články
Raw meat sausage ready to be boiled in a red pot
Ako počas Veľkej Noci nepribrať? Tu je niekoľko rád od odborníka na výživu
Blížiace sa veľkonočné sviatky sú pre mnohých ľudí výzvou, obzvlášť pre tých na redukčnej diéte. Okolo...
Krémový špenát: Univerzálna, delikátna príloha
Zelený štvrtok: Recepty od raňajok až po večeru s pochúťkami zo špenátu, medvedieho cesnaku či mladej žihľavy
Zelený štvrtok so sebou prináša nádherné a najmä veľmi chutné recepty. Inšpirujte sa a vyberte si z našej...
Najkrajšie želé v tvare vajíčka. Stačí polhodina, úspech zaručený!
Najkrajšie veľkonočné želé v tvare vajíčka. Stačí polhodina, úspech zaručený!
Hľadáte inšpiráciu na originálne a zároveň jednoduché jedlo na prípravu na Veľkú noc? Máme pre vás niečo...
Sviatočné jedlo sa riadi určitými pravidlami. To by nemalo byť v koši
Sviatočné jedlo sa riadi určitými pravidlami. Toto by nemalo byť v koši
Veľkonočný košík je tradícia, ktorá siaha až do 12. storočia. V súčasnosti tento zvyk stále radi pestujeme,...
Dva dni alebo týždeň? Ako dlho môžete skladovať veľkonočné dobroty?
Dva dni alebo týždeň? Ako dlho môžete skladovať veľkonočné dobroty?
Na Veľkú Noc sa na stoloch objavuje veľa rôznych pochúťok vo veľkom množstve. Nie všetko sa dá zjesť naraz...
Môžete po sviatkoch zamraziť vajíčka? Vysvetlíme si to raz a navždy
Môžete po sviatkoch zamraziť vajíčka? Vysvetlíme si to raz a navždy
Veľká noc sa skončila, ale nám zostali pekné spomienky a pravdepodobne aj veľa jedla. Je škoda ho vyhodiť...