Pridať recept

Paradajkový kiš

4
porcie
90
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

2 poháre
krupicovej múky
150 g
maslo
1 KL
soľ
1 ks
mletý cukor múčka
150 g
šampiňóny
400 g
paradajka
150 g
kukurice z konzervy
200 g
tvrdý syr
podľa chuti
čerstvá bazalka
podľa chuti
oregano, tymián

postup

1.
Múku zmiešame s cukrom a pridáme na kocky nakrájané maslo. Rukami zmes rozmiesime a po lyžičkách pridávame studenú vodu, aby nám vznikla z cesta jednoliata zmes. Cesto vymiesime do takej hmoty, aby sa nám nerozpadávalo.
 
2.
Cesto na kiš zabalíme do alobalu a odložíme do chladničky minimálne na 30 minút. Rúru dáme vyhriať na 190°C.
3.
Umyté paradajky nakrájame na menšie kúsky, nakrájame tiež šampiňóny a tvrdý syr. Kukuricu scedíme. Cesto rozdelíme na dve časti, proporčne na 2/3 a 1/3. Väčšiu čast cesta rozvaľkáme na rozmer formy, v ktorej budeme kiš piecť. Formu vymastíme maslom a vyložíme ju rozvaľkaným cestom, pričom ho prstami dôkladne zatlačíme, aby cesto formu riadne vypĺňalo. Ak nám nejaké cesto prevyšuje, opatrne ho odtrhneme.
4.
Na spodok cesta uložíme syr, na nich šampiňóny, paradajky a tak umyté lístky bazalky. Posypeme kukuricou, pridáme oregáno, tymián. Opäť naukladáme druhú vrstvu syra a na nich tenšiu vrstvu paradajok a šampiňónov. Zvyšnú časť cesta rozvaľkáme a pokryjeme ním naplnený kiš.
5.
Vrchnú časť cesta ešte môžeme potrieť rozšľahaným vajcom, aby pri upečení získal kiš zlatistú farbu. Takto pripravený a naplnený kiš vložíme do rúry a pečieme ho cca 50 minút
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Baklazan
Turecká kuchyňa
Turecká kuchyňa je stará viac než tisíc rokov. Formovala sa pod vplyvmi ázijskej aj stredomorskej kuchyne. Dnes...
Schnitzel
Rakúska kuchyňa
Kuchyňa našich juhozápadných susedov je vo veľkej miere ovplyvnená kuchyňami štátov, s ktorými hraničí...
Grecka kuchyna
Grécka kuchyňa
Počas leta, času čerstvej zeleniny, slnka a dovoleniek, je ideálny čas vyskúšať špeciality gréckej kuchyne...
Balkanska
Balkánska kuchyňa
Balkánska kuchyňa v sebe zahŕňa tieto kuchyne: Albánska kuchyňaKuchyňa Bosny a HercegovinyBulharská...
Albanska tarator
Albánska kuchyňa
Albánsku kuchyňu ovplyvnili najmä turecká, grécka a talianska kuchyňa. Je pre ňu charakteristické používanie...
Wuzetka
Tento recept láme rekordy: Wuzetka je lacná, moderná a pripraviť ju zvládne ktokoľvek, pečie sa 30 minút!
Báječný dezert nenáročný na suroviny a ešte jednoduchší na prípravu.