Linecké (krehké) cesto
stredná
náročnosť
ingrediencie
225
g
múka
1
ks
vaječný žĺtok
75
g
cukor
1
štipka
soľ
125
g
maslo
hladká múka na posypanie dosky
postup
1.
Na pracovnú dosku preosejeme 225 g múky a do jej stredu si vyhĺbime jamku, do ktorej pridáme žĺtok, 75 g cukru a na samotný okraj jamky nasypeme štipku soli. Na menšie kúsky pokrájame 125 g vychladeného masla a rozložíme ho do jamky.
2.
Všetky prísady rýchlo spracujeme na pružné a celkom hladké cesto. Pri spracovaní je najlepšie, ak máme studené ruky. Zo spracovaného cesta vyhotovíme bochník, ktorý zabalíme a vložíme do chladničky na najmenej pol hodinky.
3.
Na pomúčenej pracovnej doske rozvaľkáme krehké cesto. Ale dávame pozor, aby sa do neho nedostala ďalšia zbytočná múka, pretože by to mohlo celkom narušiť kvalitu samotného cesta. Pomocou kuchynského valčeka prenesieme cesto do formy. Cesto, ktoré z nej prečnieva cez okraj odrežeme. Budeme piecť 20 minút do zlatohneda pri teplote 200°C.
Podobné recepty
Dokonalá kokosová roláda bez múky: Cesto ako pavučinka a lahodný kokosový krém s bielou čokoládou a mascarpone
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.