FOTORECEPT: Šampiňónové sushi
2
porcie
30
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
120
g
ryža
60
g
šampiňóny
1
PL
ryžový ocot
1
KL
trstinový cukor
štipiek
soľ
2
plátky
riasy nori
3
PL
sójová omáčka
20
g
nakladaný zázvor
štipiek
wasabi
1
PL
olej na vyprážanie
postup
1.
Guľatozrnnú ryžu umývame, kým voda z nej nie je číra. Potom ju dáme do hrnca, pridáme vodu s hladinou 2 cm nad hladinou ryže. Necháme uležať 10 minút.
2.
Ryžu variť na 10 minút, počas varenia neodkrývame pokrievku. Potom ryžu odstavíme a necháme vychladnúť. Do nádobky nalejeme ryžový ocot, v ktorom dôkladne zmiešame cukor so štipkou soli.
3.
Šampiňóny zbavíme povrchovej vrstvičky a nakrájame ich na tenké plátky. Vypražíme na troche oleja.
4.
Keď je ryža vychladená, prilejeme do nej zmes octu, cukru a soli. Dôkladne premiešame.
5.
Na podložku si položíme prvý plátok rias hladkou stranou nadol.
7.
Ryžu rozotrieme tak, aby bola rovnomerne rozložená až po okraj z troch strán, štvrtý okraj bude 1,5-2 cm medzierka.
8.
Na opačný koniec od medzierky poukladáme huby do jedného radu.
9.
Plátok zavinieme. (Pomôcť si môžeme s makisu- teda špeciálnou podložkou z bambusu, ktorým pevne a rovnomerne sushi zavinieme, no ak nemáme k dispozícií ten, môžeme to skúsiť aj s utierkou.
10.
Vznikne nám valček, ktorý krájame na kolieska ostrým veľkým nožom. Podmienkou, aby sa ryža nelepila na nôž, je ho zakaždým opláchnuť a krájať ešte vlhkým nožom. Takto sa ryža nenalepí a môžeme odkrajovať pekné, rovné kolieska.
11.
Sushi podávame so sójovou omáčkou, v ktorej rozpustíme kúsok wasabi pasty a s nakladaným zázvorom. Po jedle sa pije zelený čaj.
Podobné recepty
VEĽKONOČNÝ ZUZKIN ŠALÁT! Návykový recept, ktorý dnes už pozná málokto, urobte odrazu dvojitú dávku na celé sviatky, je to skutočná pochúťka
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.