Pridať recept

Slávnostná paštéta z mletého mäsa

8
porcií
140
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Cesto

2 plátky
lístkové cesto
200 g
múka
100 g
maslo
1 ks
vajce
štipiek
soľ
1 ks
žĺtok
1 PL
mlieko

Plnka

600 g
mleté bravčové mäso
125 ml
biele suché víno
2 ks
bobkový list
2 ks
cibuľa
1 strúčik
cesnaku
80 g
údená slanina
1 ks
mrkva
40 g
zeler
100 ml
kurací vývar
1 zväzok
petržlenová vňať
4 stonky
majorán
4 stonky
oregano
2 ks
vajce
50 g
strúhanka
2 KL
nakladané zelené korenie
štipiek
mleté čierne korenie
štipiek
muškátový oriešok
štipiek
mleté nové korenie
2 KL
tymian
1/2 KL
sladká červená paprika

postup

1.
Na plnku polovicu mletého mäsa zalejeme vínom, pridáme bobkové listy, prikryjeme a cez noc necháme odstáť v ľadničke.
 
2.
Na druhý deň položíme vedľa seba pláty lístkového cesta a necháme rozmraziť. Do misy dáme múku a uprostred urobíme jamku. Maslo pokrájame na kúsky a dáme do jamky. Pridáme 1 vajce, soľ a 1-2 lyžice vody. Zo všetkých prísad vypracujeme hladké cesto. Sformujeme guľu, zabalíme do fólie a dáme do chladničky na 1 hodinu.
3.
Na plnku ošúpeme cibuľu a cesnak. Cibuľu pokrájame na jemné kocky a cesnak roztlačíme. Zo slaniny odkrojíme kožu a pokrájame na drobné kocky. Mrkvu aj zeler oškrabeme a takisto pokrájame na drobné kocky.
4.
Vývar necháme zovrieť a mrkvu so zelerom v ňom varíme domäkka 5-8 minút. Uvarenú zeleninu v tekutine rozmixujeme najemno ručným ponorným mixérom.
5.
Bylinky umyjeme a osušíme. Lístky obtrháme a pokrájame nadrobno. Z marinády na mletom mäse odstránime bobkový listy. Marinované mäso dôkladne premiešame so zvyšným mletým mäsom, cibuľou, cesnakom, slaninou, zmesou mrkvy so zelerom, bylinkami, vajcami, strúhankou, 1 lyžicou múky a zrnkami nakladaného zeleného korenia. Posolíme a ochutíme čierny korením, muškátovým orieškom, novým korením, tymianom a paprikou.
6.
Na pomúčenej doske pláty lístkového cesta rozvaľkáme natenko. Rúru predhrejeme na 200°C a formu potrieme maslom.
7.
Krehké cesto takisto rozvaľkáme na pomúčenej doske a vyložíme ním otváraciu tortovú formu. Dáme do nej mäsovú zmes a prikryjeme plátmi lístkového cesta. Uprostred vykrojíme malý otvor a zasunieme doň malú rúročku z alobalu, aby počas pečenia mohla unikať para.
8.
Žĺtok rozšľaháme s mliekom a potrieme vrchnák z cesta. Koláč s mletým mäsom pečieme 65-70 minút do zlatohneda a podávame teplý. Veľmi chutný je k nemu hlávkový šalát s vlašskými orechmi, vhodným nápojom k tomuto šťavnatému pečivu je ľahké červené víno alebo pivo.
9.
TIP: Namiesto bravčoviny môžeme použiť aj mleté morčacie mäso.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Jablka v zupane
Cesto
 Kysnuté, piškótové, linecké, trené, lístkové, či odpaľované cesto. Viete, ktoré ako pripraviť a na akú...
Taliansky dezert Diplomatico
Všetci pýtajú recept: Lístkové cesto a tá najkrémovejšia plnka, talianske DIPLOMATICO je jednoznačný favorit
Tento exkluzívny recept z talianskej kuchyne poteší najmä milovníkov krémových dezertov. Musíte ho jednoznačne vyskúšať.
Máte radi mleté rezne? Pridajte túto surovinu a budú úžasne šťavnaté a voňavé, geniálny tip!
Máte radi mleté rezne? Pridajte túto surovinu a budú úžasne šťavnaté a voňavé, geniálny tip!
Dokonale šťavnaté a úžasne voňavé. Túto vychytávku na mleté rezne sa oplatí poznať!
Lístkové cesto
Vynikajúce expresné dezerty z lístkového cesta
5 super rýchlych dezertov, ktoré famózne chutia a sú hotové skôr, ako sa nečakaná návšteva stihne usadiť.
Robíte to aj vy? Tak pozor, prečo by sa surové cesto nemalo jesť? Nejde o vajcia!
Robíte to aj vy? Tak pozor, prečo by sa surové cesto nemalo jesť? Nejde o vajcia!
A čo vy? Ochutnávate surové cesto počas vianočného pečenia? Toto je dôvod, prečo by ste tak už nemali robiť!