Pridať recept

Provensálska jahňacina na suchom víne

ingrediencie

1,5 kg
jahňacie pliecko
300 g
údená slanina
1 ks
cibuľa
1 ks
mrkva
1 ks
zeler
5 strúčikov
cesnaku
1 PL
paradajkové pyré
3 dl
slepačí vývar
3 dl
suché biele víno
1 PL
hladká múka
10 ks
čierne olivy bez kôstky
1 zväzok
tymian
1 zväzok
petržlen
1 zväzok
rozmarín
5 ks
bobkový list
pomarančová kôra
4 ks
zemiaky
soľ
čierne korenie
2 PL
olivový olej
2 PL
maslo

postup

1.
Mäso okoreníme mletým čiernym korením, najlepšie je čerstvo namleté, a osolíme. Vo veľkom woku rozpálime olej a maslo, vložíme okorenené mäso a z každej strany obraciame, kým nezíska peknú zlatistú farbu. Prelotíme do misy. Do výpeku pridáme plátky slaniny a jemne opražíme. Preložíme do misy k mäsu.
 
2.
Do toho istého oleja pridáme nakrájanú cibuľu, o chviľu roztlačený cesnak a trocha neskôr aj pokrájaný zeler. Podusíme, kým cibuľa jemne nezhnedne. Pridáme paradajkové pyré a pomiešame, po minúte dusenia zaprášime múkou a prilejeme suché biele víno. Dusíme, kým omáčka nezhustne a prilejeme slepačí vývar. Prevedieme do varu, no nenecháme vrieť, ale ihneď zmiernime oheň.
3.
Pridáme mäso a slaninu, nakrájanú mrkvu, všetky voňavé bylinky a prisypeme pomarančovú kôru a čierne olivy. Necháme približne 2 hodiny variť.
4.
Po dvoch hodinách pridáme nakrájané zemiaky a varíme ďalších 20 minút. Ak je mäso mäkké, odstavíme a posypeme čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať