Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Orieškové rezy

50
porcií
110
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

200 g
med
125 g
maslo
250 g
cukor
500 g
hladká múka
1 KL
jedlá sóda
1/2 KL
mletý klinček
1 KL
mletá škorica
250 g
ošúpané lieskovce
60 g
kandizovaná pomarančová kôra
1 ks
vajce
1 ks
vajce na potretie
2 PL
mlieko
2 PL
rum
1 PL
krupicový cukor
1/2 KL
muškátový oriešok
1/2 KL
kardamón

postup

1.
Med s maslom a cukrom miešame na miernom ohni dovtedy, kým sa cukor neroztopí. Nádobu postavíme do studenej vody a medovú zmes vychladíme, aby bola vlažná.
2.
Medzitým zmiešame múku s jedlou sódou a koreninami. Oriešky posekáme nahrubo a za 2 vrchovaté polievkové lyžice odložíme na zdobenie. Kandizované citrusové kôry jemne posekáme.
3.
Vajcia zmiešame s mliekom a rumom, zapracujeme do medovej hmoty a potom celú zmes pridáme k múke. Nasypeme oriešky, citrusovú kôru a vareškou dôkladne premiešame, povrch uhladíme, prikryjeme fóliou a uložíme do chladničky na 1 hodinu odpočinúť.
4.
Rúru predhrejeme na 180 °C. Medzi dvoma hárkami hojne pomúčeného papiera na pečenie vyvaľkáme cesto na hrúbku asi 1 cm, na plát veľký 30 x 40 cm . Spolu s papierom na pečenie ho rovnomerne obkrájame a natiahneme na plech. Hornú vrstvu papiera odstránime.
5.
Povrch potrieme vyšľahaným vajcom, husto posypeme orieškami, ktoré sme odložili (prípadne polovicu orieškami a polovicu hrubým kryštálovým cukrom) a v strednej časti rúry pečieme 12 - 15 minút, kým povrch nedostane peknú zlatohnedú farbu.
6.
Necháme vychladnúť na plechu, potom presunieme na dosku a dlhým nožom (na krájanie chleba) rozkrájame na pekné rovnomerné 3 x 8 cm rezy. Uložíme ich do kovovej alebo plastovej nádoby s dobrým uzáverom. Sú to trvanlivé, výborné vláčne medovníčky.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Grilling Ribs
Marinády dodajú grilovanému mäsu a rybám tú správnu chuť!
Marinády dodajú grilovanému mäsu a rybám tú správnu chuť!
Vonku sa konečne vyčasilo a prišiel ten správny čas nato, aby ste aj Vy vytiahli gril. Sedieť vonku na terase...
Traditional
Oštiepok - syrový poklad zo slovenských salašov
Oštiepok - syrový poklad zo slovenských salašov
Oštiepok je náš slovenský polotvrdý, polotučný syr. Jeho charakteristickým znakom je elipsovitý tvar s ornamentom...
smaženie
Hraškové smaženie bez lepku aj pre vegánov
Hraškové smaženie bez lepku aj pre vegánov
Pri mojich prednáškach či seminároch o intolerancii na potraviny padajú najčastejšie otázky práve o lepku. Ako ho...