Pridať recept

Žemľovka (ako od) starej mamy

8
porcií
95
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

400 g
vianočka
500 g
hrudkovitý tvaroh
6 ks
jablko
5 ks
vajce
350 ml
plnotučné mlieko
4 PL
práškový cukor
2 balíčky
vanilínový cukor
1 balíček
sušené hrozienka
50 g
nasekané vlašské orechy
50 g
maslo
20 g
strúhanka
trochu
kôra z citróna
1 štipka
mletá škorica

postup

1.
Vianočku si pokrájame na plátky a potom na kocky. Zalejeme ich horúcim mliekom, zakryjeme a necháme odstáť.  Žĺtky vyšľaháme s 3 lyžicami práškového cukru a 1 vanilínovým cukrom, zmiešame ich s vopred namočenými hrozienkami a citrónovou kôrou. Zmes pridáme k pokrájanej vianočke, dochutíme badiánom (alebo anízom) a všetko spolu zľahka premiešame a necháme chvíľu postáť.
 
2.
Z rozotretého tvarohu, 1 vanilínového cukru, postrúhaných jabĺk, nasucho opražených sekaných orechov a štipky škorice (posledné 2 menované ingrediencie nie sú nutné) si pripravíme plnku. Pekáč (alebo formu na pečenie) vytrieme maslom a posypeme strúhankou. Na takto pripravený pekáč dáme polovicu vianočkovej zmesi, natrieme na ňu tvarohovú plnku a zakryjeme ju druhou polovicou vianočkovej zmesi.
3.
Navrch poukladáme niekoľko tenkých plátkov masla a pekáč dáme do vyhriatej rúry (asi na 45 min., pri elektrickej rúre vyhriatej na 180 stupňov). Z bielkov a 1 lyžice práškového cukru vyšľaháme tuhý sneh, ktorý natrieme na žemľovku a spolu dopečieme.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Slávnostné žemľovky
3 slávnostné žemľovky (nielen) na sviatočný deň
Skutočne výnimočné žemľovky, ktoré rozhodne musíte vyskúšať.
Smotanová žemľovka zo sladkého pečiva
Luxusná žemľovka: Vymeňte biele pečivo za vianočku, makovky či croissanty
Pripravte si vynikajúcu žemľovku zo sladkého pečiva a poctivej smotany.
Sladké pečivo, ktoré milujeme: Upečte si domácu vianočku, briošky či makovky
Sladké pečivo, ktoré milujeme: Upečte si domácu vianočku, briošky či makovky
Domáce sladké potešenia k horúcemu čaju či kakau, ktoré spríjemnia vstávanie aj zastúpia večeru.
Rezance s tvarohom a slaninou
Prázdna chladnička? Beriem tvaroh a robím tieto lacné pochúťky, hotové behom pár minút a sýta celá rodina!
Za málo peňazí - veľa muziky! Inšpirujte sa a varte lacno, dnes tieto pochúťky s tvarohom.
Viete, čo musíte urobiť, aby boli rožky krásne mäkké aj na druhý deň? Iba túto jednoduchú vec za pár minút
Rožky krásne mäkké aj na druhý deň? Stačí urobiť túto jednoduchú vec za pár minút a už nikdy nebudú gumové!
Tip pre každého, kto si chce ráno vychutnať chrumkavé rožky a nechodiť po ne do obchodu každý deň!