Pridať recept
TOP RECEPT

Kôprová omáčka, táto je najlepšia! FOTORECEPT

Kôprová omáčka, táto je najlepšia! FOTORECEPT
Zdroj: Veronika Palarcová

ingrediencie

Kôprová omáčka

70 g
maslo
2 PL
hladká múka
300 ml
mlieko plnotučné
500 ml
vývar (hovädzí alebo zeleninový)
180 ml
33% smotana na šľahanie
podľa chuti
soľ, mleté čierne korenie
1 PL
ocot
2 PL
kryštálový cukor
2 hrste
čerstvý kôpor (15g)

Hovädzie mäso

1 kg
hovädzie mäso
2 PL
olej
2 ks
cibuľa
podľa chuti
soľ, mleté čierne korenie
2 dl
voda na podliatie

Prílohy

zemiaky uvarené v šupke
uvarené vajce

postup

Kôprovú omáčku milujeme. Vždy, keď je dostupný kôpor, varím túto lahodnú omáčku. Ochutnala som už veľa verzií a táto je za nás jednoznačne najlepšia.

1.

Kôprová omáčka: Na hlbokú panvicu pridáme maslo a necháme rozpustiť.

Kôprová omáčka, táto je najlepšia! FOTORECEPT
Kôprová omáčka, táto je najlepšia! FOTORECEPT
Zdroj: Veronika Palarcová
 
2.

Ďalej pridáme dve kopcovité lyžice hladkej múky a za stáleho miešania pečieme na strednom ohni. Čím dlhšie budeme piecť, tým tmavšiu farbu bude mať omáčka.

Kôprová omáčka, táto je najlepšia! FOTORECEPT
Kôprová omáčka, táto je najlepšia! FOTORECEPT
Zdroj: Veronika Palarcová
3.

Následne pridáme mlieko a dobre rozmiešame metličkou.

Kôprová omáčka, táto je najlepšia! FOTORECEPT
Kôprová omáčka, táto je najlepšia! FOTORECEPT
Zdroj: Veronika Palarcová
4.

Keď sú suroviny prepojené, postupne prilejeme celý vývar. Ja som použila hovädzí, vtedy je omáčka krásnej farby a má výraznú chuť, ale môžete použiť aj zeleninový.

Kôprová omáčka, táto je najlepšia! FOTORECEPT
Kôprová omáčka, táto je najlepšia! FOTORECEPT
Zdroj: Veronika Palarcová
5.

Premiešame, podľa potreby pridáme ešte soľ a mleté čierne korenie. Znížime teplotu a vmiešame smotanu na šľahanie. Prevaríme 3 minúty na miernom ohni.

Kôprová omáčka, táto je najlepšia! FOTORECEPT
Kôprová omáčka, táto je najlepšia! FOTORECEPT
Zdroj: Veronika Palarcová
6.

Čerstvý kôpor umyjeme, nasekáme na drobno a pridáme do omáčky. Prevaríme minútu.

Kôprová omáčka, táto je najlepšia! FOTORECEPT
Kôprová omáčka, táto je najlepšia! FOTORECEPT
Zdroj: Veronika Palarcová
7.

Na záver pridáme kryštálový cukor (2PL) a ocot (1PL). Tento pomer je pre mňa ten najlepší, ale dochutiť si už môžete podľa seba. Premiešame a omáčka je hotová.

Kôprová omáčka, táto je najlepšia! FOTORECEPT
Kôprová omáčka, táto je najlepšia! FOTORECEPT
Zdroj: Veronika Palarcová
8.

Tradične ju podávame so zemiakmi uvarenými v šupke a vareným vajíčkom.

Kôprová omáčka, táto je najlepšia! FOTORECEPT
Kôprová omáčka, táto je najlepšia! FOTORECEPT
Zdroj: Veronika Palarcová
9.

TIP: K tejto omáčke sa, samozrejme, výborne hodí aj pečené hovädzie mäso.

10.

Mäso umyjeme, osušíme a na oleji prudko opečieme z každej strany aby sa zatiahlo.

Kôprová omáčka, táto je najlepšia! FOTORECEPT
Kôprová omáčka, táto je najlepšia! FOTORECEPT
Zdroj: Veronika Palarcová
11.

Na pekáč uložíme na kolieska nakrájanú cibuľu, pokvapkáme olejom a položíme na ňu opečené mäso. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Podlejeme vodou (2dcl), zakryjeme a dáme piecť do rúry na 190 stupňov približne na 110min, v závislosti od veľkosti mäsa.

Kôprová omáčka, táto je najlepšia! FOTORECEPT
Kôprová omáčka, táto je najlepšia! FOTORECEPT
Zdroj: Veronika Palarcová
12.

Počas pečenia kontrolujeme a podlievame vodou. Mäsko je krásne šťavnaté.

13.

Pred podávaním mäso nakrájame na tenké plátky. Prajem dobrú chuť!

Kôprová omáčka, táto je najlepšia! FOTORECEPT
Kôprová omáčka, táto je najlepšia! FOTORECEPT
Zdroj: Veronika Palarcová
14.

Viac receptov na kôprovú omáčku nájdete TU: KÔPROVÁ OMÁČKA

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
zuzanapinkova1
22.1.2024 14:13 | |
+6 -2
Ako sa hovorí, bolo to ako nebo v ústach! Otec ma poprosil o kvoprovú omáčku a prvý recept čo som našla, bol tento. V živote som toto nejedla, ale keď som to nakoniec ochutnala, tak som neodolala a zjedla za celý tanier! Čo sa týka hustoty, všetko sedelo podľa receptu len to bolo treba trošku na konci dlhšie povariť. Ale ak je kuchar šikovný, tak si s tým vie poradiť. Vôbec netreba pridávať ani múku ani nič podobné, stačí viac trpezlivosti. VÝBORNÝ RECEPT!!! Ďakujem za inšpiráciu na ďalšie omáčky! Klobúk dole.
Lubos65
28.12.2023 12:31 | |
+5 -2
Sorry, ale z 1 litra tekutin a 2 PL muky nevznikne omacka ani nahodou. Ja som nedal ziadny vyvar (takze necelych 500ml tekutin) a konzistencia bola ok, mozno este stale trochu riedka. S 500ml vyvaru by to chcelo 4-5 PL muky. Vsak ani na tych fotkach to nevyzera na take mnozstva. Ale chut dobra.
martina.supekova
2.7.2023 15:58 | |
+12 -11
Chcem sa poďakovať autorke receptu,som rada,že som sa rozhodla práve pre jej recept:)...veď ich je plný internet:)..uvarené presne podľa jej receptu,omáčka sa podarila na výbornú..veľmi nám s manželom chutila,nabudúce uvarím dvojnásobnú dávku a určite s dnešným výsledkom:) Martina
Podobné články
Kôpor: Jedna z našich najtradičnejších byliniek zažiari pri zaváraní i v kuchyni
Kôpor: Jedna z našich najtradičnejších byliniek zažiari pri zaváraní i v kuchyni
Medzi slovenské tradičné bylinky patrí aj kôpor. Ak si zvyknete na jeho charakteristickú silnú arómu, premení...
TOP
Krehké placky s kôprom (Qutab)
Zbierka najlepších receptov s kôprom, ktoré si budete chcieť pripraviť vždy, keď je kôpor
Najlepšie recepty na každú príležitosť (nielen) pre milovníkov kôpru plus rada šéfkuchára, ktorú vyvážite zlatom!
Sviečková na smotane
Nedeľný obed: Najlepšie recepty na šťavnaté mäso s omáčkou, po ktorých sa bude celá rodina zalizovať
Hľadáte inšpiráciu, čo dnes uvariť? Máme pre vás bohatú ponuku receptov na chutné mäso, ktoré dokonale...
Omáčky
Dokonalé prílohy k mäsku: Kôprová a chrenová omáčka
Jednoduché a predsa rafinované krémové omáčky, ktoré nechávajú vyznieť chuť aromatických pochutín. Kôpru a chrenu.
kôpor
Kôpor
Kôpor je jednoročná, aromatická bylina, ktorá sa pestuje v našich záhradách väčšinou samovýsevom. Pôvod...
Kôpor
Kôpor na pokazený žalúdok, aj pre čerstvé mamičky
Kôpor sa pre niekoho spája s babkinou vychýrenou kôprovou omáčkou, inému sa slinky zbiehajú pri pomyslení...