Pridať recept

Marlenka

5
porcií
70
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

600 g
hladká múka
120 g
maslo Hera
3 PL
med
250 g
práškový cukor
1 PL
sóda bikarbóna
1 ČL
ocot
2 ks
vajce

Plnka

1 ks
skaramelizované salko
250 g
maslo
500 ml
mlieko
2 PL
kryštálový cukor
1 ks
smotanový puding kľudne i karamelový, alebo vanilkový
1 šálka
sekané orechy a čokoláda

postup

1.
Do hrnca vložíme maslo, med, práškový cukor a na miernom ohni zohrievame do úplného rozpustenia, samozrejme, nezabudneme premiešavať.
 
2.
2. potom do rozpustenej maslovo-cukrovo-medovej masy pridáme sódu bikarbónu, ktorú sme si predtým osve v poháriku pokvapali octom a premiešali lyžičkou 3. po pridaní sódy s octom, stále miešame, oheň stále mierna teplota 4. najskôr bude masa bledožltá a potom začne meniť farbu, až prejde do krásnej akoby tmavšej oranžovej a budete to aj cítiť, že sa s tým niečo deje - tá vôňa je jednoducho marlenkovská :) 5. takže, keď nám to krásne zoranžovie, hrniec odstavíme z ohňa, občas premiešame, nesmieme zabudnúť, že masa je horúca a my tam potrebujeme dostať ešte vajíčka a praženicovú marlenku určite nik nechce 6. necháme zmes teda odpočívať asi 5 min, za občasného premiešavania a až potom primiešame rozšľahané vajcia. 7. Ok - toto by sme mali z krku :) 8. po zamiešaní vajec nám už nič nebráni k tomu, aby sme tam prisypali postupne za primiešavania všetku múku 9. ja to cesto, kým sa mi dá, vymiešavam varechou a potom keď už je to ozaj tuhé a vareškou tam žiaden zázrak neurobím, vyklopím to všetko na pracovnú dosku podsypanú múkou a ručne vypracujem 10. cesto je síce dosť teplé - ale to nech Vás neodradí, pracuje sa s ním dobre a ide to. Po vypracovaní ho rozdelím na 6 rovnakých dielov. 11. každý diel cesta na vymúčenej pracovnej doske hneď rozvaľkám natenúčko na veľkosť plechu /ja mám plech veľký 35x40 cm/- takže žiadne jeho odpočívanie v teple pod pokrievkou a podobne. Nezabúdame, že cesto je lepivé - tak potom pozor aby sa Vám neprilepilo na pracovnú dosku. A ďalšia vec, ktorú treba mať na pamäti - ako cesto chladne, horšie sa s ním pracuje. Preto som zvolila radšej hneď toto rýchle spracovanie bez odpočívania cesta pod pokrievkou a menším množstvom múky ako bolo uvedené v pôvodnom recepte, lebo potom fakt - vyvaľkať ho .... , Vám poviem, môžem sa rovno premeniť na gladiátora. 12. každý plát upečiem na obrátenej strane plechu v rúre vyhriatej na 180-190 stupňov, ide to veľmi rýchlo cca 5 min, tak žiadne odbiehanie ... 13. po upečení pláty vyklopíme na rovnú podložku a necháme vychladnúť - keď vychladnú, budú tvrdé ako doska Plnka: 1. najskôr si uvaríme puding z mlieka, cukru a pudingového prášku, necháme ho vychladnúť na izbovú teplotu Skaramelizované salko, ktoré sme si deň predtým uvarili vo vodnom kúpeli vymiešame s maslom. Pozor - nezabudneme pri tvorení plnky na zásadu rovnakej teploty všetkých surovín. Potom do salkového masla postupne po lyžiciach primiešavame puding. Opatrne, toto vymiešavame vareškou. a zostáva nám to spolu už iba polepiť: ....:)
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
martha20
26.3.2016 21:17 | |
+7 -4
Strasne by ma zaukimalo ako sa da z tych 6 kuskov cesta vyvalkat obdlznik na taky velky plech, mne sa to vobec nedalo, musela som zrobiz kruh. . Ale insak cesto v pphode a plnku som si dala vlastnu :-)
15danielka1
17.2.2015 01:09 | |
+15 -3
Chcem sa pustit do marlenky, ale problem je ze nemam sodu bicarbonu. Cim by sa dala nahradit? Dakujem
miriamka03
29.11.2014 12:42 | |
+8 -7
včera som ju piekla aaa je dokonalá!!!! (y)