Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Marlenka

5
porcií
70
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

600 g
hladká múka
120 g
maslo Hera
3 PL
med
250 g
práškový cukor
1 PL
sóda bikarbóna
1 ČL
ocot
2 ks
vajce

Plnka

1 ks
skaramelizované salko
250 g
maslo
500 ml
mlieko
2 PL
kryštálový cukor
1 ks
smotanový puding kľudne i karamelový, alebo vanilkový
1 šálka
sekané orechy a čokoláda

postup

1.
Do hrnca vložíme maslo, med, práškový cukor a na miernom ohni zohrievame do úplného rozpustenia, samozrejme, nezabudneme premiešavať.
2.
2. potom do rozpustenej maslovo-cukrovo-medovej masy pridáme sódu bikarbónu, ktorú sme si predtým osve v poháriku pokvapali octom a premiešali lyžičkou 3. po pridaní sódy s octom, stále miešame, oheň stále mierna teplota 4. najskôr bude masa bledožltá a potom začne meniť farbu, až prejde do krásnej akoby tmavšej oranžovej a budete to aj cítiť, že sa s tým niečo deje - tá vôňa je jednoducho marlenkovská :) 5. takže, keď nám to krásne zoranžovie, hrniec odstavíme z ohňa, občas premiešame, nesmieme zabudnúť, že masa je horúca a my tam potrebujeme dostať ešte vajíčka a praženicovú marlenku určite nik nechce 6. necháme zmes teda odpočívať asi 5 min, za občasného premiešavania a až potom primiešame rozšľahané vajcia. 7. Ok - toto by sme mali z krku :) 8. po zamiešaní vajec nám už nič nebráni k tomu, aby sme tam prisypali postupne za primiešavania všetku múku 9. ja to cesto, kým sa mi dá, vymiešavam varechou a potom keď už je to ozaj tuhé a vareškou tam žiaden zázrak neurobím, vyklopím to všetko na pracovnú dosku podsypanú múkou a ručne vypracujem 10. cesto je síce dosť teplé - ale to nech Vás neodradí, pracuje sa s ním dobre a ide to. Po vypracovaní ho rozdelím na 6 rovnakých dielov. 11. každý diel cesta na vymúčenej pracovnej doske hneď rozvaľkám natenúčko na veľkosť plechu /ja mám plech veľký 35x40 cm/- takže žiadne jeho odpočívanie v teple pod pokrievkou a podobne. Nezabúdame, že cesto je lepivé - tak potom pozor aby sa Vám neprilepilo na pracovnú dosku. A ďalšia vec, ktorú treba mať na pamäti - ako cesto chladne, horšie sa s ním pracuje. Preto som zvolila radšej hneď toto rýchle spracovanie bez odpočívania cesta pod pokrievkou a menším množstvom múky ako bolo uvedené v pôvodnom recepte, lebo potom fakt - vyvaľkať ho .... , Vám poviem, môžem sa rovno premeniť na gladiátora. 12. každý plát upečiem na obrátenej strane plechu v rúre vyhriatej na 180-190 stupňov, ide to veľmi rýchlo cca 5 min, tak žiadne odbiehanie ... 13. po upečení pláty vyklopíme na rovnú podložku a necháme vychladnúť - keď vychladnú, budú tvrdé ako doska Plnka: 1. najskôr si uvaríme puding z mlieka, cukru a pudingového prášku, necháme ho vychladnúť na izbovú teplotu Skaramelizované salko, ktoré sme si deň predtým uvarili vo vodnom kúpeli vymiešame s maslom. Pozor - nezabudneme pri tvorení plnky na zásadu rovnakej teploty všetkých surovín. Potom do salkového masla postupne po lyžiciach primiešavame puding. Opatrne, toto vymiešavame vareškou. a zostáva nám to spolu už iba polepiť: ....:)
Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
martha20
26.3.2016 21:17 | |
+4 -0
Strasne by ma zaukimalo ako sa da z tych 6 kuskov cesta vyvalkat obdlznik na taky velky plech, mne sa to vobec nedalo, musela som zrobiz kruh. . Ale insak cesto v pphode a plnku som si dala vlastnu :-)
15danielka1
17.2.2015 01:09 | |
+7 -0
Chcem sa pustit do marlenky, ale problem je ze nemam sodu bicarbonu. Cim by sa dala nahradit? Dakujem
miriamka03
29.11.2014 12:42 | |
+7 -2
včera som ju piekla aaa je dokonalá!!!! (y)
Zobraz celú diskusiu
Vybrali sme pre vás
cuketový koláč
15 receptov na cuketové koláče, ktorým neodoláte
15 receptov na cuketové koláče, ktorým neodoláte
Cuketa je naozaj všestranná. Cuketa, to nie len nevábny cuketový prívarok, ale vykúzlite z nej aj skvelé koláče...
PIERRE BAGUETTE
Ste v jedení objaviteľ alebo skôr klasik? Urobte si jednoduchý test svojej gastroosobnosti
Ste v jedení objaviteľ alebo skôr klasik? Urobte si jednoduchý test svojej gastroosobnosti
Je pre vás každý deň výzvou na nový chuťový zážitok alebo ste skôr typ, ktorý miluje osvedčenú klasiku? Či už sa...
Raňajky
Video: Správne raňajky zmenia váš deň!
Video: Správne raňajky zmenia váš deň!
Pozrite sa, čo zvoliť na raňajky, aby bol váš deň plný energie a pohody.