Pridať recept

Teľacie medailóniky s bylinkami

ingrediencie

900 g
drobný zemiak
4 plátky
teľacie mäso
2 PL
hladká múka
2 PL
extra panenský olivový olej
45 g
maslo
400 g
listový špenát
1 ks
citrón
75 ml
suché biele víno
4 PL
čerstvé bylinky
štipiek
soľ
štipiek
mleté čierne korenie

postup

1.
Najskôr uvaríme drobné zemiaky. Dáme ich do veľkého kastróla s vriacou vodou a varíme 15 minút, alebo kým nie sú mäkké.
 
2.
Medzitým papierovou kuchynskou utierkou osušíme medailóniky. Múku zmiešame so štipkou soli aj korenia a medailóniky v nej zo všetkých strán obalíme. Prebytočnú múku strasieme.
3.
Vo veľkej panvici s hrubým dnom na strednom ohni rozohrejeme polovicu oleja. Pridáme polovicu masla a zohrievame, kým sa nezačne peniť, potom doň vložíme medailóniky. Opekáme z každej strany 2-3 minút. Keď pichneme do hotového mäsa, mala by z neho vytekať číra šťava. Možno ho budeme musieť opekať v dvoch dávkach. Medailóniky vyberieme z panvice dierkovanou naberačkou, preložíme na ohriaty servírovací tanier a udržiavame teplé.
4.
Zemiaky scedíme v site. Do kastróla, v ktorom sa varili, vlejeme zvyšnú 1 lyžicu oleja a na miernom ohni ho rozohrejeme. Pridáme zemiaky a opatrne ich premiešame, aby sa dôkladne obalili. Postupne pridávame špenát – zakaždým ho premiešame s horúcimi zemiakmi, aby trochu zvädol. Pokvapkáme citrónovou šťavou, podľa chuti posolíme a okoreníme a udržiavame teplé, kým si pripravíme omáčku.
5.
Panvicu vrátime na oheň a prilejeme víno. Pridáme oheň, aby tekutina začala vrieť. Stierkou uvoľníme z dna panvice všetko, čo sa na ňu pripieklo. Varíme 1 minútu, alebo kým omáčka trochu nezhustne. Panvicu odstavíme z ohňa a vmiešame zvyšok masla. Miešame, kým sa nerozpustí.
6.
Medailóniky posypeme bylinkami a polejeme vínovou omáčkou. Zemiaky so špenátom posypeme postrúhanou citrónovou kôrou. Podávame ešte teplé.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Root vegetables
Viete, ktorú zeleninu by ste mali mať počas leta doma? Pozrite sa, či máte aspoň jednu!
Lokálnu zelenina je zdravá, dokonale čerstvá a nemusí sa dovážať. Viete ktorých päť superpotravín v lete...
Bylinkové Vianoce
Tradičné jedlá dochutené bylinkami: Ktoré patria k Vianociam?
Jedným z najväčších hriechov proti zdraviu, ktorý robia nielen Slováci je solenie. Používame priveľa soli,...
Prečo je špenát dokonalým prostriedkom na chudnutie
Prečo je špenát dokonalým prostriedkom na chudnutie
Keď ide o špenát, je čas zahryznúť sa doňho! Nielen preto, že jeho listy posilňujú naše kosti, ale aj preto,...
Tu je niekoľko čajov, ktoré by ste mali piť, ak máte tráviace problémy
Tu je niekoľko čajov, ktoré by ste mali piť, ak máte tráviace problémy
Keď vás trápi zápcha, nadúvanie alebo hnačka, mali by ste siahnuť po týchto čajoch.
Rebríček mäsa s nízkym obsahom cholesterolu. Tušíte, ktoré má najmenej zo všetkých?
Rebríček mäsa s nízkym obsahom cholesterolu. Tušíte, ktoré má najmenej zo všetkých?
Ľudia potrebujú cholesterol na správne fungovanie. Nie je však až také ťažké prekročiť správnu hladinu,...
Bylinky, ktoré majú blahodarný účinok na pankreas? Toto sú nápoje na udržanie jej plného výkonu
Bylinky, ktoré majú blahodarný účinok na pankreas? Toto sú nápoje na udržanie jej plného výkonu
Problémy s pankreasom nespôsobujú závažné príznaky, preto sa oplatí absolvovať pravidelné vyšetrenia, aby sa...