Veľkonočný koláč – mazanec
6
porcií
85
minút
nízka
náročnosť
ingrediencie
500
g
polohrubá múka
150
g
maslo
štipiek
soľ
100
g
práškový cukor
trochu
citrónová kôra
1
balíček
vanilkový cukor
30
g
droždie
250
ml
sladká smotana
4
ks
žĺtok
80
g
hrozienka
50
g
mandle
1
ks
vajce
10
g
mandľové lupienky
20
g
maslo na vymastenie
postup
1.
Do múky rozsekáme maslo, pridáme soľ, cukor, postrúhanú citrónovú kôru a vanilkový cukor, prilejeme vykysnutý kvások pripravený z droždia, trochy cukru, múky a časti vlažnej smotany. Trocha premiešame, prilejeme zvyšok smotany, v ktorej sme rozšľahali žĺtky, a vypracujeme najskôr v mise a potom na lopári tuhé cesto. Pridáme očistené hrozienka a olúpané posekané mandle, cesto dáme späť do misy, prikryjeme čistým obrúskom a necháme na teplom mieste kysnúť asi 45 minút.
2.
Z vykysnutého cesta spravíme okrúhly bochník, položíme ho na maslom vymastený papier na plechu a opäť necháme na teplom mieste kysnúť 45 minút. Po vykysnutí vrch mazanca narežeme ostrým nožom do tvaru kríža, dvakrát potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme lupienkami mandlí a vo vyhriatej rúre pečieme asi hodinu. Či je mazanec upečený, zistíme pomocou drievka, ktoré doň zapichneme. Podávame napríklad s maslom alebo lekvárom.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.