Pridať recept

Domáce sushi

ingrediencie

500 g
Sushi ryža
1 balíček
morské riasy na sushi
6 PL
ryžový ocot
2 PL
hnedý cukor
1/2 KL
soľ
100 ml
sójová omáčka
1 balíček
losos údený
1 ks
uhorka
2 ks
vajce
1 ks
wasabi pasta
1 balíček
krabie tyčinky
nakladaný zázvor

postup

1.
Marináda: Ryžový ocot, soľ a cukor zmiešame v menšej nádobe, privedieme do varu a nádobu odložíme na chladné miesto.
 
2.
Ryžu najprv 4-5 krát opláchneme v nádobe pod prúdom vody. Po poslednom opláchnutí vylejeme všetku vodu, nalejeme do nádoby 600 ml vody a počkáme asi 30 min. Po 30 minútach dáme nádobu na veľmi silný oheň a zakryjeme pokrievkou. Keď začne ryža vrieť, plameň stíšime. Takto ryžu varíme asi 10 min. Po 10 minútach vypneme plameň a ryžu necháme odstáť v nádobe ešte 10 min. Po 10 minútach ryžu z nádoby vysypeme do drevenej, keramickej alebo smaltovanej nádoby.
3.
Po vyrovnaní povrchu, ryžu polejeme marinádou. Ryžu premiešame sekavým spôsobom drevenou vareškou a potom ju necháme vychladnúť. Nádobu prikryjeme a odložíme na chladné miesto. Po vychladnutí je ryža pripravená na sushi.
4.
Na plátok z rias uložíme rovnomerne mokrými rukami vrstvu ryže, potom kúsky plátku údeného lososa, nakrájané uhorky a z vajíčok si pripravíme omeletu a môžeme ju tiež pridať. Na druhú rolku si namiesto údeného lososa pridáme krabie tyčinky.
5.
Prísady môžeme kombinovať podľa chute. Naplnené plátky stočíme pomocou bambusovej rolky (podarilo sa mi to aj bez nej) a okraje pretrieme mokrými rukami, aby sa neroztvárali. Dáme stuhnúť do chladničky. Po stuhnutí rolky nakrájame a podávame so sójovou omáčkou, wasabi pastou a nakladaných zázvorom. Nezabudnime na paličky! Dobrú chuť!
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať

ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Anonymný nick