Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Fotorecept: Focaccia - talianska chlebová placka

4
porcie
35
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

500 g
hladká múka špeciál
300 ml
vlažná voda
20 g
droždie čerstvé
extra panenský olivový olej
hrubá morská soľ
lúpané paradajky
olivy
čerstvý tymián
cesnak
prerastená slanina

postup

1.
Vlažnú vodu si dáme do misky, pridáme kvasnice a vidličkou rozmiešame
2.
ihneď pridávame po troche múku až nám vznikne najskôr riedka potom hustejšia kašička.
3.
Prisypeme zbytok múky a vypracujeme cesto. Zakryjeme utierkou a necháme nakysnúť 1,5 - 2 hod. Do cesta nedávame soľ.
4.
Pripravíme si suroviny na oblohu. Prerastenú slaninu nakrájame na kocky, pridáme pretlačený cesnak, oli olej a soľ. Paradajky ponoríme do horúcej vody na 2-3 minúty, ošúpeme, prekrojíme a vnútro vyberieme lyžičkou, použijeme len pevnú časť a tú pokrájame na kocky, pridáme olivy prepolené na polovicu.
5.
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na tri bochníčky. Plech si potrieme olejom a posypeme hrubou soľou. Každé cesto rozťaháme rukami, roztlačíme prstami (nie vaľkať) do požadovaného tvaru a uložíme na plech. Na veľký plech sa zmestia tri podlhovasté placky a na každú dáme inú oblohu. Focaccia vľavo - cesto polejeme olivovým olejom a posypeme morskou soľou. Stredná - na cesto rozdelíme slaninu, cesnak, soľ a oli olej. Focaccia vpravo - na cesto rozvrstvíme rajčiny, olivy a polejeme olivovým olejom, osolíme a posypeme tymiánom. Keď nám cesto podkysne prstami urobíme do cesta jamky, pozatláčame jednotlivé ingrediencie a olej do cesta. Olejom vôbec nešetríme.
7.
Po vybratí necháme ešte 10 minút vychladnúť a nakrájame. Podávame samotné ako slaný koláč len tak k vínku , alebo ako prílohu k mäsu alebo polievke :-)
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
sbnm
23.7.2013 17:40 | |
+16 -10
K tomuto receptu by som chcela povedať len toľko, že tie dve "focace" by som skôr nazvala pizze. Pretože pravá Talianska Focaccia (po našom fokača) sa nerobí s oblohou, ale len upečená s rozmarínom, alebo inou bylinkou podľa chuti, čiže napr. tymiánom. Do cesta sa dáva soľ, ako do cesta na pizzu, potrie olivovým olejom a posype rozmarínom.Po upečení sa poleje znovu Olivovým olejom. Fantasticky chutí po vychladnutí keď je ešte vlažná, prekrojiť ju po dĺžke na polovičku, na jednu polovicu položiť plátky Talianskej šunky Prosciuto crudo (je to šunka sušená vzduchom) a na ňu položiť plátky mozzarely, zakryť druhou polovicou Fokači. K tomu dobré pivko. Je to proste fantázia. Dobrú chuť.
evauhlik
29.7.2013 21:23 | |
+24 -7
tak, toto určite nie je pizza, toto je originál recept na focacciu kde do cesta vôbec nejde soľ ale hrubou soľou sa posype plech a solí sa vrch foccacie... samozrejme, že základná focacia je len cesto posypané soľou, bylinkami a zaliate olivovým olejom... ale je obrovské množstvo druhou tohto posúcha, záleží od regiónov, robí sa aj plnená kde sa posúch posype bylinkami, syrom, olivami... prehne sa na polovicu a tak sa pečie, tých spôsobov je oveľa viac... čo sa týka pizze tak cesto na pizzu je úplne iné a čo sa týka náplne je oveľa, oveľa bohatšia... kto má pochybnosti stačí si vygúgliť hocijakú taliansku stránku s receptami :-)
alexis2
24.7.2014 16:33 | |
+4 -6
No ty si cela pizza,vidno,ze sa ,,znalec,, ozval
Zobraz celú diskusiu
Vybrali sme pre vás
Staňte sa súčasťou Letnej párty s Miriam Kalisovou a Foodtruckom
Staňte sa súčasťou Letnej párty s Miriam Kalisovou a Foodtruckom
Po Gurmán feste Košice a Gurmán Feste Bratislava zavíta Electrolux Foodtruck opäť na Slovensko, tentokrát na súkromnú...
petržlen
Obyčajný petržlen s neobyčajnou mocou
Obyčajný petržlen s neobyčajnou mocou
Petržlen je aromatická, koreňová zelenina. Pochádza z východného Stredozemia a rozšíril sa do celého mierneho pásma...
kôpor
Kôpor
Kôpor
Kôpor je jednoročná, aromatická bylina, ktorá sa pestuje v našich záhradách väčšinou samovýsevom. Pôvod má v južnom...