Rizoto so špenátom
4
porcie
30
minút
nízka
náročnosť
ingrediencie
350
g
ryža
250
g
čerstvý špenát
5
PL
biele víno
4
PL
panenský olivový olej
1,2
litre
zeleninový vývar
1
ks
cibuľa
2
strúčiky
cesnaku
mleté čierne korenie
soľ
mletý muškátový oriešok
postup
1.
Do hrnca dáme zovrieť vývar, ale môžeme použiť aj 4 kocky zeleninového bujónu. Prilejeme víno, potom zmiernime oheň a varíme. Umyjeme špenátové listy, nahrubo ich pokrájame a dáme bokom.
2.
Olej zohrejeme vo väčšej panvici prípadne woku. Olúpeme cesnak a cibuľu a nakrájame nadrobno a budeme pražiť 2 - 3 minútky až kým nie je cibuľa mäkká, ale nemá byť hnedá. Následne pridáme ryžu a budeme ju miešať tak dlho v oleji s cibuľou, až kým sa všetky zrniečka ryže neopražia dosklovita a neobalia sa tukom.
3.
Plnú naberačku vývaru vmiešame do ryže a potom oheň zmiernime na minimum. Budeme variť tak dlho, až kým ryža nevsiakne všetku tekutinu. Podchvíľou prilievame naberačkou vývar a štvrť hodinu varíme na slabom ohni, až kým ryža nie je takmer mäkká. V tomto čase pridáme špenát s troškou vývaru a varíme pri stálom miešaní, až kým ryža nezmäkne celkom.
4.
Osolíme, okoreníme a povrch posypeme troškou strúhaného muškátu. Servírujeme.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.