Pizza štyri ročné obdobia
4
porcie
185
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
Cesto
350
g
múka hrubá
2,5
dl
voda
7
g
droždie
1
KL
cukor
1
KL
soľ
1
PL
olivový olej
Náplň
25
g
klobása chorizo
25
g
huby
45
g
artičoky
25
g
syr Mozzarella
3
ks
ančovičky
2
KL
kapary
4
ks
olivy
4
ks
bazalka
olivový olej
korenie
soľ
paradajková omáčka
postup
1.
Do misky dáme cukor a droždie a zmiešame s 50 ml vody. Necháme postáť na teplom mieste asi 15 minút, teda až kým nevznikne kvások.
2.
Múku zmiešame so soľou a v strede urobíme jamku. Pridáme olej, kvások a zvyšnú vodu. Vymiešame celkom hladké cesto.
3.
Pracovnú dosku pomúčime a vyklopíme na ňu cesto a miesime, až kým nie je celkom vláčne. Cesto dáme späť do misky a prikryjeme ho fóliou, ktorú sme pred tým potreli olejom. Cesto necháme asi pol hodinu stáť, teda až kým nezdvojnásobí svoj objem.
4.
Cesto váľkame 2 minúty. Rukami cesto vytiahneme a položíme na olejom vymastený plech tak, aby boli aj okraje rovnako hrubé. Cesto by malo mať hrúbku 6 mm, pretože počas pečenia sa ešte zdvihne.
5.
Cesto potrieme paradajkovou omáčkou, aby siahala až takmer ku okrajom. Jednu štvrtku pizze pokryjeme plátkami klobásy, ďalšiu pokrájanými plátkami húb, tretiu srdiečkami artičokou a poslednú mozzarellou a ančovičkami.
6.
Navrch rozložíme kapary, olivy a bazalkové listy. Pokvapkáme olivovým olejom a okoreníme. Do časti s ančovičkami nedávame žiadnu soľ, pretože ryby sú samy o sebe slané.
7.
Pizzu pečieme v predhriatej rúre pri teplote 200°C počas 18 až 20 minút, alebo pokiaľ okraje pizze nebudú zlatohnedé a chrumkavé.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.