Pridať recept

FOTORECEPT: Špaldový zemiakový chlieb

Fotorecept: Špaldový zemiakový chlieb
Zdroj: ivet_hrabovska

ingrediencie

400 g
špaldová múka
100 g
ražná múka
3 ks
zemiaky
2 KL
rasca
1 hrsť
slnečnicové semienko
2 KL
soľ

Kvások

1/2 KL
cukor
1/2 kocka
droždie
teplá voda

postup

1.
Zemiaky ošúpeme a uvaríme vo vode (môžete si ich nakrájať na kocky). Zemiaky musia byť úplne mäkké.
Fotorecept: Špaldový zemiakový chlieb
Fotorecept: Špaldový zemiakový chlieb
Zdroj: ivet_hrabovska
 
2.
Urobíme si kvások: 1/2 kocky droždia rozmrvíme do misky, pridáme 1/2 KL cukru a zalejeme teplou vodou. Necháme vykysnúť na teplé miesto.
Fotorecept: Špaldový zemiakový chlieb
Fotorecept: Špaldový zemiakový chlieb
Zdroj: ivet_hrabovska
3.
Medzitým si dáme do misy 400g špaldovej múky a 100g ražnej múky.
Fotorecept: Špaldový zemiakový chlieb
Fotorecept: Špaldový zemiakový chlieb
Zdroj: ivet_hrabovska
Fotorecept: Špaldový zemiakový chlieb
Fotorecept: Špaldový zemiakový chlieb
Zdroj: ivet_hrabovska
4.
Pridáme rascu, slnečnicové semienka, soľ a pretlačené uvarené zemiaky.
Fotorecept: Špaldový zemiakový chlieb
Fotorecept: Špaldový zemiakový chlieb
Zdroj: ivet_hrabovska
Fotorecept: Špaldový zemiakový chlieb
Fotorecept: Špaldový zemiakový chlieb
Zdroj: ivet_hrabovska
Fotorecept: Špaldový zemiakový chlieb
Fotorecept: Špaldový zemiakový chlieb
Zdroj: ivet_hrabovska
Fotorecept: Špaldový zemiakový chlieb
Fotorecept: Špaldový zemiakový chlieb
Zdroj: ivet_hrabovska
5.
Na záver prilejeme vykysnutý kvások.
Fotorecept: Špaldový zemiakový chlieb
Fotorecept: Špaldový zemiakový chlieb
Zdroj: ivet_hrabovska
6.
Začneme hniecť cesto a postupne prilievame teplú vodu (neviem presne povedať, koľko vody tam ide, vždy je to individuálne - záleží aj od zemiakov, ale cca 3 dl).
Fotorecept: Špaldový zemiakový chlieb
Fotorecept: Špaldový zemiakový chlieb
Zdroj: ivet_hrabovska
7.
Cesto musí byť tuhé, ťažko spracovateľné - ale to je dobre! Nezabudnite, že musíte použiť silu a hniecť cesto aspoň 10 minút. Až vtedy bude dobré. Potom cesto dáme na teplé miesto vykysnúť (určite aspoň hodinu).
Fotorecept: Špaldový zemiakový chlieb
Fotorecept: Špaldový zemiakový chlieb
Zdroj: ivet_hrabovska
8.
Vykysnúté cesto musí nabrať aspoň dvojnásobný objem.
Fotorecept: Špaldový zemiakový chlieb
Fotorecept: Špaldový zemiakový chlieb
Zdroj: ivet_hrabovska
9.
Ošatku si poriadne vysypeme múkou.
Fotorecept: Špaldový zemiakový chlieb
Fotorecept: Špaldový zemiakový chlieb
Zdroj: ivet_hrabovska
10.
Cesto pomúčime a jemne prehnecieme ešte v mise. Potom ho vložíme do ošatky a dáme opäť vykysnúť na teplé miesto (1 hodinu - to je dôležité!!!)
Fotorecept: Špaldový zemiakový chlieb
Fotorecept: Špaldový zemiakový chlieb
Zdroj: ivet_hrabovska
11.
Takto má vyzerať dobre vykysnutý chlebík v ošatke.
Fotorecept: Špaldový zemiakový chlieb
Fotorecept: Špaldový zemiakový chlieb
Zdroj: ivet_hrabovska
12.
Chlepbík prevrátime na plech vystlaný papierom na pečenie a hneď dáme do rúry. Pečieme prvých 25 minút pri 250 stupňoch a potom 10 minút pri 175 stupňoch.
Fotorecept: Špaldový zemiakový chlieb
Fotorecept: Špaldový zemiakový chlieb
Zdroj: ivet_hrabovska
13.
Dobrú chuť!
Fotorecept: Špaldový zemiakový chlieb
Fotorecept: Špaldový zemiakový chlieb
Zdroj: ivet_hrabovska
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
kofola8520
12.2.2015 17:54 | |
+3 -0
Ďakujem veľmi pekne! (y) :O
kofola8520
2.2.2015 18:37 | |
+0 -0
Prosím Vás, a keď nemám ošatku, do čoho to môžem dať? :O :O Ďakujem.
Anonymný nick
11.2.2015 14:58 | |
+5 -0
Skuste vyskusat misu vystlanu utierkou... ale nezabudnite utierku poriadne pomucit nech sa cesto neprilepi :) chlebik budete mat od misky pekne okruhly :)
kofola8520
2.2.2015 18:34 | |
+0 -0
Prosím Vás, a keď nemám ošatku? Kde to môžem dať? Ďakujem. :O
opal8
5.3.2015 16:27 | |
+1 -0
ošatku môžeš kúpiť u spol. evax - napríklad
Vendelincok
6.3.2015 07:53 | |
+1 -0
ja som kupila tu od tohto pana: http://osatky.szm.com/index1.html
Podobné články
Dávate chlieb do mrazničky? Vyhnite si týmto 3 prešľapom a rozmrazené pečivo bude ako práve prinesené z obchodu
Každý, kto dáva chlieb do mrazničky, by mal toto vedieť! Prestaňte robiť tieto 3 veci a bude opäť krásne chrumkavý a ako čerstvý!
Zase ste si kúpili príliš veľa chleba a nie ste si istí, či ho stihnete zjesť než začne chytať pleseň? Bola...
Chlieb
A kde skladujete chlieb vy? Ak na tomto mieste, robíte veľkú chybu! Suchý chlieb však nevyhadzujte, tu je návod, čo s ním môžete urobiť
Kúpili ste väčšie množstvo chleba a nestihli ste ho spotrebovať? Tu je niekoľko nápadov čo s ním a tiež...
Rýchly chlieb z panvice
Zázračný chlieb z panvice: Krásne mäkký aj na druhý deň, stačí múka, olej a nebudete sa vedieť dojesť!
"Pane in Padella" je názov špeciality z Talianska. Je to chlieb, ktorý sa pečie na panvici namiesto v rúre. A...
Najčastejšia chyba pri varení zemiakov: Vkladáte zemiaky do studenej alebo vriacej vody?
Najčastejšia chyba pri varení zemiakov: Vkladáte zemiaky do studenej alebo vriacej vody?
Možno si myslíte, že varenie zemiakov je jednou z najjednoduchších kulinárskych úloh? Budete prekvapení, keď...
Zozelenenie zemiakov
Pozrite sa, či ich nemáte doma: Stačí hrubšia šupka? Je to mýtus! Zelené zemiaky sú jed
Všetci máme radi zemiaky. Ak nie varené, tak v podobe pečených, zemiakových placiek alebo hranolčekov. Ukazuje...