Pridať recept

Španielske vtáčky na víne

ingrediencie

1 kg
roštenka
3 ks
vajce
3 ks
uhorka
100 g
šunka
1 ks
cibuľa
100 g
syr
1 konzerva
pretlak
3 dl
červené víno

postup

1.
Plátok roštenky naklepeme, posypeme čiernym mletým a novým mletým korením, dobre posolíme a necháme aspoň 20 minút postáť.
 
2.
V tom čase si nakrájame slaninu a aj údený syr na toľko hranolčekov, koľko máme plátkov mäsa. Hranolčeky nesmú byť príliš hrubé, radšej nech sú dlhšie, inak vtáčiky nezrolujeme. Ďalej jednu polovicu cibule očistíme a odkrojíme z nej toľko tenších mesiačikov, koľko bude vtáčikov.
3.
Všetku ostatnú cibuľu (viac ako 1 a pol cibule) očistíme a nakrájame na kocky. Z vajíčok môžeme urobiť praženicu, ale môžeme ich aj uvariť natvrdo a nakrájať na mesiačiky, alebo na krúžky.
4.
Každý posolený, pokorenený a naklepaný plátok natrieme horčicou. Položíme naň plátok šunky, potrieme lyžičkou praženice, položíme hranolček slaniny, údeného syra a mesiačik cibule. Zrolujeme a obalíme v hladkej múke.
5.
Každého vtáčika prepichneme skrz dvomi špáradlami na oboch stranách. Na panvici zohrejeme olej a vtáčiky z každej strany prudko osmažíme. Už vtedy sa nám pekne stiahnu a my budeme cítiť, že sú oveľa kompaktnejšie.
6.
Na dno misy dáme výpek zo smaženia. Poukladáme vtáčiky, ktoré zasypeme na kocky nakrájanou cibuľou, a zalejeme zmesou asi 3/4 l vody, 3 dcl červeného vína a kopcovitou lyžicou rajčinového pretlaku. Všetko posypeme tymianom. Misu prikryjeme, vložíme do rúry a dusíme na strednom plameni asi 3/4 hodinu. Vytiahneme a skontrolujeme, či sa nám vtáčiky neprilepili k dnu nádoby, prípadne ich uvoľníme, ak je potrebné ešte prilejeme vody tak, aby vtáčiky boli aspoň do 2/3 ponorené a zakryté dusíme ďalšiu hodinu až 1 a 1/4 hodiny. Dusíme cca 2 hodiny.
7.
Vtáčiky povyberáme a odložíme na teplé miesto. Omáčku nalejeme do väčšej rajnice a rozmixujeme ponorným mixérom. Do rozmixovanej omáčky nalejeme vodu, necháme zovrieť, vložíme do nej všetky vtáčiky a chvíľu povaríme. V troche vody si rozmiešame 2 lyžice hladkej múky, zátrepku vmiešame do omáčky a aspoň 10 minút varíme. Omáčku podľa potreby dochutíme.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať