Pridať recept

Banica

6
porcií
75
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

2 balíčky
štrúdľové cesto
300 g
balkánsky syr
125 g
maslo
6 ks
vajce
minerálka
5 PL
kryštálový cukor

postup

1.
Do misky najemno nadrobíme syr a rozmiešame ho s 5 vajíčkami. Ak chceme sladkú Banicu, pridáme 3-5 pl cukru. Menší hlboký plech vymastíme rozpusteným maslom. Spodný list cesta položíme na plech tak, aby okraje boli vyhnuté dohora. Pokvapkáme maslom, potom pokvapkáme minerálkou a navrstvíme ďalší list cesta. Ten však nariasime, aby vypĺňal plech. Lyžicou rozotrieme syrovú hmotu, pokvapkáme maslom a minerálkou. Tak opakujeme až po poslednú vrstvu. Vrchný list cesta by mal byť hladký.
 
2.
Vrchné okraje cesta zasunieme dnu. Potreté maslom pečieme pri 180°C. Ak robíme Banicu na slano, vrch potrieme žĺtkom. Sladkú banicu, ktorá začala chytať v rúre farbu, vyberieme a vrch polejeme vajíčkom vymiešaným s 1 pl cukru. Dopečieme dozlatista. Po vybratí z rúry prykryjeme čistou utierkou, aby povrch veľmi nestvrdol. Banicu nakrájame, sladkú môžeme servírovať posypanú cukrom.
3.
Cesto na Banicu je veľmi tenké(viď obrázok), preto je najlepšie pripraviť si doma tahané štrúdľové cesto. Polotovary lístkového cesta nie sú na tento recept vhodné.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
21.9.2017 13:09 | |
+7 -1
Neviem odkiaľ máte tento recept ale môj muž je Bulhar takže viem ako sa robí Banica či už Grécka alebo Bulharská ale tento recept sa nepodobá ani jednému. Strašne veľa vajec, načo? Balkánsky syr sa mieša s kyselou smotanou do nej môžu ísť no nemusia vajcia ak niekto chce stačí 2-3 , minerálka sa môže nahradiť aj limonádou a čo sa týka štrúďľového cesta to není to pravé, dá sa zohnať aj originálne cesto nakoľko cesto na Banicu je ako papier. Rada by som videla reálne foto nakoľko toto je stiahnuté podľa mňa
Podobné články
Ako vyskladať lístkové cesto do týchto 3 pochúťok?
Z lístkového cesta nemusíte tvoriť len rolády, slimákov či taštičky.
Kysnuté cesto
Cesto ako pavučinka: Toto univerzálne kysnuté cesto s jogurtom je fantastické, zamilujete si ho!
Pri najbližšom pečení vyskúšajte tento recept fantastické kysnuté cesto. Krehké a extra nadýchané.
Domace listkove cesto
Tipy a triky pri pečení
Užitočný a praktický sprievodca pečením.
Piškótové cesto
Extra nadýchané piškótové cesto: Takto vždy krásne vyjde
Piškótové cesto je jedno z najľahších a najrýchlejších cukrárskych ciest. I jeho príprava má však svoje...
Krehké cesto
Ako na dokonalé krehké cesto: Aké suroviny a v akých pomeroch použiť?
Krehké cesto je vďačným univerzálnym tipom na sladké i slané koláče. Jeho výhodou je, že ho navyše môžete...
Robíte to aj vy? Tak pozor, prečo by sa surové cesto nemalo jesť? Nejde o vajcia!
Robíte to aj vy? Tak pozor, prečo by sa surové cesto nemalo jesť? Nejde o vajcia!
A čo vy? Ochutnávate surové cesto počas vianočného pečenia? Toto je dôvod, prečo by ste tak už nemali robiť!