FOTORECEPT: Napoleon torta
10
porcií
102
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
Cesto
100
g
maslo Flora GOLD
300
g
maslo-margarín
2
ks
vajce
150
ml
voda
700
g
hladká múka špeciál
štipiek
soľ
3
PL
brandy
1
PL
ocot
Plnka
6
ks
žĺtok
1/4
liter
mlieko
300
g
krupicový cukor
1
ks
vanilkový cukor
200
g
maslo
1
PL
maslo Flora GOLD
100
g
hladká múka
postup
2.
Vajcia si rozšľahám so štípkou soli, pridám vodu, koňak a ocot a zašľahám.
3.
Na dosku si preosejem múku a do nej nakrájam masla, dobré stuhnuté, nie zmrazené. Nožíkom v múke maslo rozdrobím na maličké kúsky a potom rukou z tejto masy urobím mrveničku, tak aby neboli veľké kúsky masla.
4.
Do mrveničky-múky urobím jamku, postupne pridávam vodu s vajíčkom a zahnetiem cesto.
5.
Cesto ešte na pomúčenej doske vypracujem na hladko. Zabalím do mikroténu a odložím do chladničky aspoň na na 1,5 hodiny. Ak bude stáť troška dlhšie nič sa nestane.
6.
Potom cesto rozdelím na 12 rovnakých častí, (dobré je si odvážiť), vytvarovať pekné hladké guľky.
7.
Nastrihám si mastný papier vo veľkosti plechu,/podľa toho koľko plechov máte/ a papier použíjem opakovane. Každú guľku vyvaľkám na doske na priemer plytkého taniera + 1 cm navyše. Cesto preložím na papier, položím naň tanier a nožíkom obrežem. Kruh husto popichám vidličkou (čím hustejšie tým lepšie, aby sa cesto nevydulo), orezaný kraj nechám tak a presuniem na plech a upečiem. Orezok bude slúžiť na dokončenie torty ako mrvenička. Rúru si vyhrejem na 200-220 °C. Doba pečenia závisi od každej rúry inač, aby sa nespálilo. Cesto sa pečie rýchlo a preto je dôležité pečenie sledovať. No vždy je čas si další kúsok cesta za ten čas pripraviť.
10.
Plnku si pripravím tak, že žĺtky vyšľahám s cukrom do peny tak, aby sa cukor rozpustil. (Robila som už aj tak, že som dala 4 vajcia a tie som vyšľahala s cukrom, bolo to tiež výborné).
11.
Medzi tým si dám zovrieť mlieko s trochou cukru. Do vyšľahaných vajec postupne pridám preosiatú múku a dobré zašľahám.
12.
Ked mlieko vrie, znížim teplotu a za stáleho miešania pomaličky pridávam vyšľahané vajcia s múkou. Uvarím krém.
13.
Do odstaveného krému pridám za 1 PL maslo Flora Gold a miešam kým sa nerozpustí. Maslo má tú funkciu, že sa na povrchu krému nevytvorí šupka. Krém za občasného miešania nechám vychladnuť.
14.
Maslo vyšľahám a počas šľahania postupne pridávam krém.
16.
Začnem plniť tortu.na každý plát dám 3-4 lyžice krému, rozotriem a postupne ukladám pláty jeden na druhý. Plnku si rozložím tak, aby mi ostalo aj na potretie celej torty.
17.
Tortičku odložím do chladničky na 2-3 hodinky aby stuhla.
18.
Potom ju celú obsýpam omrvinkami. Najprv boky a tak vrch.
19.
Hotovú tortu nechám aspoň z večera do rána postáť aby zmäkla.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
anka813
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.