Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Fotorecept: Domáci kvások z ražnej múky

ingrediencie

100 g
ražná múka
100 ml
voda

postup

1.
1. deň: V zaváracej fľaške zmiešame 100g ražnej múky a100ml vody - cesto bude vyzerať ako palacinkové, len trocha hustejšie. Kvások prikryjeme sáčkom alebo vrchnáčikom a dáme na teplé miesto na 24 hodín (pozor, vrchnáčik len položíme na vrch, aby tam prenikal trocha vzduch, nikdy nezašroubujeme!)
2.
2. deň: V pohári s anič zvláštne nedeje, ale aj napriek tomu po 24. hodinách "prikŕmime" kvások,a to tak, že pridáme 50g ražnej múky a 50ml vlažnej vody. Fľašku opäť prikryjeme a necháme odpočívať pri izbovej teplote ďalších 24 hodín.
3.
Na 3. deň nám kvások začne pracovať. Zväčší sa objem a vidno malé bublinky. Opäť po ďalších 24. hodinách prikŕmime (50g ražnej múky a 50ml vlažnej vody).
4.
Na 4.deň už kvások naberie poriadny objem, preto je potrebné polovicu vyhodiť, lebo novozakladaný kvások potrebuje aspoň týždeň (ideálne je 10-14 dní). Opäť prikŕmime 50g ražnej múky a 50ml vody a toto opakujeme ešte aspoň týždeň (pravidelne keď treba, časť kvásku dáme preč).
5.
Odporúčam skladovať ho v chladničke a približne raz za 2 týždne vybrať von z chladničky, opäť prikŕmiť a znovu vložiť do chladničky.
6.
Ako z takého kvásku urobíte chlebík (600 gramový)? Na obed vyberiete kvások z chladničky a necháte ho asi hodinu na stole "zohriať". Potom ho prikŕmite 6PL ražnej múky a asi 140ml teplej vody. Nechajte vykysnúť do večera (cca do ôsmej:). Časť z neho, asi 200 ml necháte v pohári, ktorý zakryjete a vložíte späť do chladničky. Zvyšok preložíte do misy a pridáte asi 6 PL ražnej múky a teplú vodu, aby vzniklo husté tečúce cestíčko. Takto necháte na teplom mieste do ďalšieho rána. Na druhý deň by malo vzniknúť približne 250 gramov kvásku. K tomuto množstvu som prispôsobila množstvo múky, a to asi 600 gramov.
7.
A to je celé umenie :) Prajem dobrú chuť!
Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
ENERGY30
1.1.2018 12:19 | |
+1 -3
Bozinku prečo vyhodiť to je škoda treba urobiť lievance napríklad a mne osobne vysiel aj chlebík... Treba skúšať kvások sa chová úplne inak ako kvasnice no chuť je neporovnateľna...
alexdada1965
4.6.2017 09:54 | |
+27 -5
kolko kvasku vlastne potrebujem na 600 gr. chlebík??? Z članku nie je jasné... Lebo to, že 200 gr. si odložím a ostatné použijem.... TO JE KOLKO TO OSTATNÉ ???
nofretete28
18.1.2015 21:50 | |
+21 -9
Tak včera o 16 hodine som založila podľa tohto receptu kvások (lebo je podobný ako všetky ostatné postupy, aj keď zdravojko tvrdí opak, prečítala som si aj postup p. Reisa, zdá sa mi to veľmi podobné) a ráno v ňom už boli bublinky a večer (zabudla som ho prikŕmiť o 16 h.) o 21 hodine mi už skoro ušiel zo 7 dl pohára. :)
Zobraz celú diskusiu
Vybrali sme pre vás
cuketový koláč
15 receptov na cuketové koláče, ktorým neodoláte
15 receptov na cuketové koláče, ktorým neodoláte
Cuketa je naozaj všestranná. Cuketa, to nie len nevábny cuketový prívarok, ale vykúzlite z nej aj skvelé koláče...
PIERRE BAGUETTE
Ste v jedení objaviteľ alebo skôr klasik? Urobte si jednoduchý test svojej gastroosobnosti
Ste v jedení objaviteľ alebo skôr klasik? Urobte si jednoduchý test svojej gastroosobnosti
Je pre vás každý deň výzvou na nový chuťový zážitok alebo ste skôr typ, ktorý miluje osvedčenú klasiku? Či už sa...
Raňajky
Video: Správne raňajky zmenia váš deň!
Video: Správne raňajky zmenia váš deň!
Pozrite sa, čo zvoliť na raňajky, aby bol váš deň plný energie a pohody.