Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Fotorecept: Domáci kvások z ražnej múky

ingrediencie

100 g
ražná múka
100 ml
voda

postup

1.
1. deň: V zaváracej fľaške zmiešame 100g ražnej múky a100ml vody - cesto bude vyzerať ako palacinkové, len trocha hustejšie. Kvások prikryjeme sáčkom alebo vrchnáčikom a dáme na teplé miesto na 24 hodín (pozor, vrchnáčik len položíme na vrch, aby tam prenikal trocha vzduch, nikdy nezašroubujeme!)
2.
2. deň: V pohári s anič zvláštne nedeje, ale aj napriek tomu po 24. hodinách "prikŕmime" kvások,a to tak, že pridáme 50g ražnej múky a 50ml vlažnej vody. Fľašku opäť prikryjeme a necháme odpočívať pri izbovej teplote ďalších 24 hodín.
3.
Na 3. deň nám kvások začne pracovať. Zväčší sa objem a vidno malé bublinky. Opäť po ďalších 24. hodinách prikŕmime (50g ražnej múky a 50ml vlažnej vody).
4.
Na 4.deň už kvások naberie poriadny objem, preto je potrebné polovicu vyhodiť, lebo novozakladaný kvások potrebuje aspoň týždeň (ideálne je 10-14 dní). Opäť prikŕmime 50g ražnej múky a 50ml vody a toto opakujeme ešte aspoň týždeň (pravidelne keď treba, časť kvásku dáme preč).
5.
Odporúčam skladovať ho v chladničke a približne raz za 2 týždne vybrať von z chladničky, opäť prikŕmiť a znovu vložiť do chladničky.
6.
Ako z takého kvásku urobíte chlebík (600 gramový)? Na obed vyberiete kvások z chladničky a necháte ho asi hodinu na stole "zohriať". Potom ho prikŕmite 6PL ražnej múky a asi 140ml teplej vody. Nechajte vykysnúť do večera (cca do ôsmej:). Časť z neho, asi 200 ml necháte v pohári, ktorý zakryjete a vložíte späť do chladničky. Zvyšok preložíte do misy a pridáte asi 6 PL ražnej múky a teplú vodu, aby vzniklo husté tečúce cestíčko. Takto necháte na teplom mieste do ďalšieho rána. Na druhý deň by malo vzniknúť približne 250 gramov kvásku. K tomuto množstvu som prispôsobila množstvo múky, a to asi 600 gramov.
7.
A to je celé umenie :) Prajem dobrú chuť!
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
alexdada1965
4.6.2017 09:54 | |
+0 -0
kolko kvasku vlastne potrebujem na 600 gr. chlebík??? Z članku nie je jasné... Lebo to, že 200 gr. si odložím a ostatné použijem.... TO JE KOLKO TO OSTATNÉ ???
nofretete28
18.1.2015 21:50 | |
+11 -6
Tak včera o 16 hodine som založila podľa tohto receptu kvások (lebo je podobný ako všetky ostatné postupy, aj keď zdravojko tvrdí opak, prečítala som si aj postup p. Reisa, zdá sa mi to veľmi podobné) a ráno v ňom už boli bublinky a večer (zabudla som ho prikŕmiť o 16 h.) o 21 hodine mi už skoro ušiel zo 7 dl pohára. :)
endrian
8.1.2015 22:14 | |
+13 -5
prečo vyhadzovať??? treba to preliať do väčšej nádoby
dobruchut.sk
9.1.2015 10:57 | |
+11 -6
v recepte sa pise, ze "lebo novozakladaný kvások potrebuje aspoň týždeň (ideálne je 10-14 dní)." pocas vyroby kvasok este nie je vhodny na pripravu chlebika a nie je ani vhodne mat zbytocne vela zakladneho kvasku.
Zobraz celú diskusiu
Vybrali sme pre vás
Traditional
Oštiepok - syrový poklad zo slovenských salašov
Oštiepok - syrový poklad zo slovenských salašov
Oštiepok je náš slovenský polotvrdý, polotučný syr. Jeho charakteristickým znakom je elipsovitý tvar s ornamentom...
Grilling Ribs
Marinády dodajú grilovanému mäsu a rybám tú správnu chuť!
Marinády dodajú grilovanému mäsu a rybám tú správnu chuť!
Vonku sa konečne vyčasilo a prišiel ten správny čas nato, aby ste aj Vy vytiahli gril. Sedieť vonku na terase...
nanuky
17 zdravých tipov na nanuky pre deti od Henriety
17 zdravých tipov na nanuky pre deti od Henriety
Neviem či poznám človeka, ktorý nemá rád zmrzlinu. Vy áno? Naše deti ju milujú. Dokonca aj najmladšia. Nevie ešte...