Pridať recept

Domáci kvások z ražnej múky, FOTORECEPT

ingrediencie

100 g
ražná múka
100 ml
voda

postup

Podrobný postup, ako si pripraviť váš vlastný kvások. 

1.

1. deň: V zaváracej fľaške zmiešame 100g ražnej múky a100ml vody - cesto bude vyzerať ako palacinkové, len trocha hustejšie. Kvások prikryjeme sáčkom alebo vrchnáčikom a dáme na teplé miesto na 24 hodín (pozor, vrchnáčik len položíme na vrch, aby tam prenikal trocha vzduch, nikdy nezašroubujeme!)

Fotorecept: Domáci kvások z ražnej múky
Fotorecept: Domáci kvások z ražnej múky
Zdroj: vacica
 
2.

2. deň: V pohári s anič zvláštne nedeje, ale aj napriek tomu po 24. hodinách "prikŕmime" kvások,a to tak, že pridáme 50g ražnej múky a 50ml vlažnej vody. Fľašku opäť prikryjeme a necháme odpočívať pri izbovej teplote ďalších 24 hodín.

Fotorecept: Domáci kvások z ražnej múky
Fotorecept: Domáci kvások z ražnej múky
Zdroj: vacica
3.

Na 3. deň nám kvások začne pracovať. Zväčší sa objem a vidno malé bublinky. Opäť po ďalších 24. hodinách prikŕmime (50g ražnej múky a 50ml vlažnej vody).

Fotorecept: Domáci kvások z ražnej múky
Fotorecept: Domáci kvások z ražnej múky
Zdroj: vacica
4.

Na 4.deň už kvások naberie poriadny objem, preto je potrebné polovicu vyhodiť, lebo novozakladaný kvások potrebuje aspoň týždeň (ideálne je 10-14 dní). Opäť prikŕmime 50g ražnej múky a 50ml vody a toto opakujeme ešte aspoň týždeň (pravidelne keď treba, časť kvásku dáme preč).

Fotorecept: Domáci kvások z ražnej múky
Fotorecept: Domáci kvások z ražnej múky
Zdroj: vacica
5.

Odporúčam skladovať ho v chladničke a približne raz za 2 týždne vybrať von z chladničky, opäť prikŕmiť a znovu vložiť do chladničky.

6.

Ako z takého kvásku urobíte chlebík (600 gramový)? Na obed vyberiete kvások z chladničky a necháte ho asi hodinu na stole "zohriať". Potom ho prikŕmite 6PL ražnej múky a asi 140ml teplej vody. Nechajte vykysnúť do večera (cca do ôsmej:). Časť z neho, asi 200 ml necháte v pohári, ktorý zakryjete a vložíte späť do chladničky. Zvyšok preložíte do misy a pridáte asi 6 PL ražnej múky a teplú vodu, aby vzniklo husté tečúce cestíčko. Takto necháte na teplom mieste do ďalšieho rána. Na druhý deň by malo vzniknúť približne 250 gramov kvásku. K tomuto množstvu som prispôsobila množstvo múky, a to asi 600 gramov.

7.

A to je celé umenie :) Prajem dobrú chuť!

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
30.1.2019 14:20 | |
+5 -3
ja som piekla domaci kvaskovy chlieb podla tohto receptu a bol uzasny, dokonca vydrzal tolko, ako babka vravea, ze v pondelok kupili a do piatku vydrzal, co kupene chleby tazko..a okrem toho sme natrafili aj na prvu kvaskovu pizzu v BA.. LeTorri vynikajuca zdrava pizza ! :)
Anonymný nick
1.1.2018 12:19 | |
+22 -7
Bozinku prečo vyhodiť to je škoda treba urobiť lievance napríklad a mne osobne vysiel aj chlebík... Treba skúšať kvások sa chová úplne inak ako kvasnice no chuť je neporovnateľna...
Anonymný nick
4.6.2017 09:54 | |
+83 -23
kolko kvasku vlastne potrebujem na 600 gr. chlebík??? Z članku nie je jasné... Lebo to, že 200 gr. si odložím a ostatné použijem.... TO JE KOLKO TO OSTATNÉ ???
Podobné články
Ako rýchlo rozmraziť chlieb? Tento geniálny TRIK mi poradila moja babička, opäť krásne chrumkavý a ako
Ako rýchlo rozmraziť chlieb? Tento geniálny TRIK mi poradila moja babička, opäť krásne chrumkavý a ako čerstvý, na toto si však dávajte pozor!
Tvrdý zmrazený chlieb, keď ráno potrebujeme rýchlo niečo zjesť, je jednou z typických ranných ťažkostí...
Ako založiť vlastný ražný kvások na pečenie chleba
Proces pestovania vlastného kvásku nie je zložitý, stačí vám múka, voda, zavárací pohár a trochu trpezlivosti.
Kupovaný nízkosacharidový chlieb
Najlepší nízkosacharidový chlieb: Z jeho ceny v obchode sa vám zatočí hlava, ale doma ho upečiete za zlomok ceny, takto!
Niektoré zdravšie pečivá nás často odradzujú od kúpy svojim miniatúrnym vzhľadom a vysokou cenou. Výnimkou...
Chlieb
A kde skladujete chlieb vy? Ak na tomto mieste, robíte veľkú chybu! Suchý chlieb však nevyhadzujte, tu je návod, čo s ním môžete urobiť
Kúpili ste väčšie množstvo chleba a nestihli ste ho spotrebovať? Tu je niekoľko nápadov čo s ním a tiež...
Rýchly chlieb z panvice
Zázračný chlieb z panvice: Krásne mäkký aj na druhý deň, stačí múka, olej a nebudete sa vedieť dojesť!
"Pane in Padella" je názov špeciality z Talianska. Je to chlieb, ktorý sa pečie na panvici namiesto v rúre. A...