Pridať recept

Domáci kvások z ražnej múky, FOTORECEPT

ingrediencie

100 g
ražná múka
100 ml
voda

postup

Podrobný postup, ako si pripraviť váš vlastný kvások. 

1.

1. deň: V zaváracej fľaške zmiešame 100g ražnej múky a100ml vody - cesto bude vyzerať ako palacinkové, len trocha hustejšie. Kvások prikryjeme sáčkom alebo vrchnáčikom a dáme na teplé miesto na 24 hodín (pozor, vrchnáčik len položíme na vrch, aby tam prenikal trocha vzduch, nikdy nezašroubujeme!)

Fotorecept: Domáci kvások z ražnej múky
Fotorecept: Domáci kvások z ražnej múky
Zdroj: vacica
 
2.

2. deň: V pohári s anič zvláštne nedeje, ale aj napriek tomu po 24. hodinách "prikŕmime" kvások,a to tak, že pridáme 50g ražnej múky a 50ml vlažnej vody. Fľašku opäť prikryjeme a necháme odpočívať pri izbovej teplote ďalších 24 hodín.

Fotorecept: Domáci kvások z ražnej múky
Fotorecept: Domáci kvások z ražnej múky
Zdroj: vacica
3.

Na 3. deň nám kvások začne pracovať. Zväčší sa objem a vidno malé bublinky. Opäť po ďalších 24. hodinách prikŕmime (50g ražnej múky a 50ml vlažnej vody).

Fotorecept: Domáci kvások z ražnej múky
Fotorecept: Domáci kvások z ražnej múky
Zdroj: vacica
4.

Na 4.deň už kvások naberie poriadny objem, preto je potrebné polovicu vyhodiť, lebo novozakladaný kvások potrebuje aspoň týždeň (ideálne je 10-14 dní). Opäť prikŕmime 50g ražnej múky a 50ml vody a toto opakujeme ešte aspoň týždeň (pravidelne keď treba, časť kvásku dáme preč).

Fotorecept: Domáci kvások z ražnej múky
Fotorecept: Domáci kvások z ražnej múky
Zdroj: vacica
5.

Odporúčam skladovať ho v chladničke a približne raz za 2 týždne vybrať von z chladničky, opäť prikŕmiť a znovu vložiť do chladničky.

6.

Ako z takého kvásku urobíte chlebík (600 gramový)? Na obed vyberiete kvások z chladničky a necháte ho asi hodinu na stole "zohriať". Potom ho prikŕmite 6PL ražnej múky a asi 140ml teplej vody. Nechajte vykysnúť do večera (cca do ôsmej:). Časť z neho, asi 200 ml necháte v pohári, ktorý zakryjete a vložíte späť do chladničky. Zvyšok preložíte do misy a pridáte asi 6 PL ražnej múky a teplú vodu, aby vzniklo husté tečúce cestíčko. Takto necháte na teplom mieste do ďalšieho rána. Na druhý deň by malo vzniknúť približne 250 gramov kvásku. K tomuto množstvu som prispôsobila množstvo múky, a to asi 600 gramov.

7.

A to je celé umenie :) Prajem dobrú chuť!

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
30.1.2019 14:20 | |
+5 -3
ja som piekla domaci kvaskovy chlieb podla tohto receptu a bol uzasny, dokonca vydrzal tolko, ako babka vravea, ze v pondelok kupili a do piatku vydrzal, co kupene chleby tazko..a okrem toho sme natrafili aj na prvu kvaskovu pizzu v BA.. LeTorri vynikajuca zdrava pizza ! :)
Anonymný nick
1.1.2018 12:19 | |
+22 -7
Bozinku prečo vyhodiť to je škoda treba urobiť lievance napríklad a mne osobne vysiel aj chlebík... Treba skúšať kvások sa chová úplne inak ako kvasnice no chuť je neporovnateľna...
Anonymný nick
4.6.2017 09:54 | |
+83 -23
kolko kvasku vlastne potrebujem na 600 gr. chlebík??? Z članku nie je jasné... Lebo to, že 200 gr. si odložím a ostatné použijem.... TO JE KOLKO TO OSTATNÉ ???
Podobné články
Ako založiť vlastný ražný kvások na pečenie chleba
Proces pestovania vlastného kvásku nie je zložitý, stačí vám múka, voda, zavárací pohár a trochu trpezlivosti.
Chlebové placky
Chutné a zdravé domáce chleby zo sveta. Ľahšie ako kysnuté
V rôznych krajinách sveta nájdete najrôznejšie druhy chleba. Často sú považované za tradičné jedlo, ktoré...
Kupovaný nízkosacharidový chlieb
Najlepší nízkosacharidový chlieb: Z jeho ceny v obchode sa vám zatočí hlava, ale doma ho upečiete za zlomok ceny, takto!
Niektoré zdravšie pečivá nás často odradzujú od kúpy svojim miniatúrnym vzhľadom a vysokou cenou. Výnimkou...
Chlieb
A kde skladujete chlieb vy? Ak na tomto mieste, robíte veľkú chybu! Suchý chlieb však nevyhadzujte, tu je návod, čo s ním môžete urobiť
Kúpili ste väčšie množstvo chleba a nestihli ste ho spotrebovať? Tu je niekoľko nápadov čo s ním a tiež...
Rýchly chlieb z panvice
Zázračný chlieb z panvice: Krásne mäkký aj na druhý deň, stačí múka, olej a nebudete sa vedieť dojesť!
"Pane in Padella" je názov špeciality z Talianska. Je to chlieb, ktorý sa pečie na panvici namiesto v rúre. A...