Pridať recept

Ryža alebo tarhoňa z tlakového hrnca

Ryža alebo tarhoňa z tlakového hrnca
Zdroj: diabambulka

ingrediencie

trochu
olej
podľa chuti
soľ
1 ks
cibuľa
7 ks
klinčeky
ryža podľa potreby

postup

1.
Na troške oleja orestujeme umytú ryžu. Pridáme vodu, tak aby zakryla ryžu a voda bola 1 cm nad ryžou. Vodu osolíme a vložíme jednu očistenú cibuľu do ktorej sme si napichali klinčeky. Tlakový hrniec uzatvoríme a natlakujeme na najsilnejšom plameni. Počkáme kým nám začne hrniec syčať, stíšime oheň na slabšie ( tak na 2 na elektrickom ) stopneme 3 maximálne 4 minúty. Viac NIE ! Ryža by sa rozvarila. Po 4 minútach vypneme a ryža sa pekne za 20 minút dorobí. Navyše nám dlho vydrží horúca. Keď otvoríte hrniec ryžu premiešajte a podávajte :-))) Skúste do ryže pridať šampióny, hrášok, bylinky, kari korenie alebo maggi kocku, alebo len pár klinčekov, ktoré po uvarení vyberiete. Ryža bude mať inú príjemnú zmenenú chuť. V mojom prípade som pridala hrášok a cibuľu napichanú klinčekami.
 
2.
Tarhoňa z tlakovoho hrnca : Suchú tarhoňu orestujeme na troške oleja do zlata. Zalejeme vodou, aby voda bola 1 cm nad tarhoňou. Osolíme, premiešame a tlakový hrniec uzavrieme. Natlakujeme na najsilnejšom ohni. Keď je hrniec natlakovaný, stíšime na slabý plameň ( opäť ak máte elektrický sporák tak na 2 ), stopneme 4 minúty a potom vypneme a necháme dorobiť. Opäť po otvorení premiešame, aby sa nám dobre naberala.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
digehe
17.3.2014 16:23 | |
+4 -0
(y) aj ja takto pripravujem ryžu, tarhonu a je fakt výbornááááá (y)
Podobné články
Môže sa ryža ohrievať?
Môže sa ryža ohrievať? Na toto si dávajte pozor a vyhnete sa zdravotným problémom
Aj vy zvyknete ohrievať ryžu? Možno ste to doteraz nerobili správne, pozrite sa.
Vedeli ste, že ohriate zemiaky majú menej kalórií!
Vedeli ste, že ohriate zemiaky majú menej kalórií?
Tušíte, prečo sa oplatí jesť zemiaky či ryžu až na druhý deň? Odpoveď vás prekvapí!
Ryžové chuťovky
Ostala vám varená ryža? Tu je zopár nápadov, ako ju chutne zužitkovať
Ryža je jedna z najpopulárnejších príloh. Často jej však uvaríme alebo udusíme viac než treba. Vtedy...
Ľahké a delikátne rizoto bez mäsa: 7x inak
Ľahké a delikátne rizoto bez mäsa: 7x inak
Aj bez mäska vykúzlite vynikajúce rizoto!
Aj vy oplachujete ryžu? Je to správne? Odpoveď je jednoznačná
Aj vy oplachujete ryžu? Je to správne? Odpoveď je jednoznačná, toto by mal vedieť každý!
Mala by sa ryža pred varením preplachovať? Ako a prečo? Poznáme odpoveď!