Pridať recept

Sushi na tri spôsoby

8
porcií
83
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Ryža

1 kg
ryža
1,23 litre
voda
riasa Kombu

Zálievka

2 dl
ryžový ocot
32 g
soľ
160 g
kryštálový cukor

Futo Maki Tekka

ryža sushi
tuniak
avokádo
jarná cibuľka
japonská majonéza
riasa Nori

Príloha

zázvor
wasabi
sójová omáčka

postup

1.
Pripravíme sushi ryžu, a to tak, že ju najskôr šesť krát opláchneme studenou vodou, až kým neostane voda číra. Takto premytú ryžu dáme variť. Pridáme k nej riasu Kombu ešte pred tým ako varnú nádobu uzavrieme. Pri varení pôsobí riasa ako prírodný stužovač. Varíme asi 23 minút, a potom necháme ešte niekoľko minút postáť bez varenia zakryté.
 
2.
Nachystáme zálievku. Ryžový ocot zmiešame so soľou a cukrom. Zálievku miešame až dovtedy, kým nie je tekutina číra. Z hotovej ryže odstránime riasu. Ryžu pozorne premiešame a necháme ju potom zakrytú ešte asi jednu minútu. Ryžu preložíme do čistej misy a zalejeme ju zálievkou. Riadne premiešame. Pomocou bambusovej podložky a noža, ktorý budeme namáčať do vody zrolujeme sushi.
3.
Riasu Nori položíme na bambusovú podložku. Navlhčíme si ruky, aby sa nám na ne nelepili suroviny. Sushi ryžu rovnomerne rozložíme na riasu a v hornej časti asi dva cm necháme nevyplnené miesto. Ďalej natrieme na ryžu japonskú majonézu, na ňu naukladáme kúsky avokáda, jarnú cibuľku a niekoľko kúskov čerstvého tuniaka. Nadvihneme jeden koniec bambusovej podložky a smerom od seba zrolujeme a občas jemne pritlačíme.
4.
Sushi rolku môžeme pripraviť aj tak, že na bambusovú podložku najskôr rozložíme ryžu a na ňu potom položíme riasu. Na riasu potom ukladáme postupne všetky suroviny. Riadne si navlhčíme ruky, aby sa nám ryža na ne nelepila. Postup rolovania je rovnaký ako pri prvej sushi rolke.
5.
Tretí spôsob ako pripraviť sushi ružu je taký, že ryžu sformujeme do tvaru obdĺžnika a naukladáme na ňu plátky tuniaka tak, aby neprečnievali cez ryžu.
6.
Rolku prekrojíme na dve polovice. Potom ich priložíme k sebe tak, aby boli v pozdĺžnej polohe s štyri krát prekrojíme. Nakladaný zázvor ( ružový ), wasabi a sójovú omáčku podávame ako prílohu.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
klarikaaa
1.8.2019 07:17
Príspevky používatela boli zablokované z dôvodu porušenia pravidiel diskusie.
Podobné články
Vedeli ste, že ohriate zemiaky majú menej kalórií!
Vedeli ste, že ohriate zemiaky majú menej kalórií?
Tušíte, prečo sa oplatí jesť zemiaky či ryžu až na druhý deň? Odpoveď vás prekvapí!
Ryžové chuťovky
Ostala vám varená ryža? Tu je zopár nápadov, ako ju chutne zužitkovať
Ryža je jedna z najpopulárnejších príloh. Často jej však uvaríme alebo udusíme viac než treba. Vtedy...
Domáce sushi
Japonská klasika - Sushi!
Sushi je jedlo, ktoré ponúka množstvo variácií, farebných kombinácii a je založené na tom, že chute surovín...
Ľahké a delikátne rizoto bez mäsa: 7x inak
Ľahké a delikátne rizoto bez mäsa: 7x inak
Aj bez mäska vykúzlite vynikajúce rizoto!
Aj vy oplachujete ryžu? Je to správne? Odpoveď je jednoznačná
Aj vy oplachujete ryžu? Je to správne? Odpoveď je jednoznačná, toto by mal vedieť každý!
Mala by sa ryža pred varením preplachovať? Ako a prečo? Poznáme odpoveď!