Pridať recept

Porterhouse steaky s rozmarínom a červeným vínom

Porterhouse steaky s rozmarínom a červeným vínom
Zdroj: najkucharka
4
porcie
72
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Omáčka

250 ml
červené víno
500 kg
hovädzí vývar
125 ml
kečup
1/4 KL
tymian
1/4 KL
mleté čierne korenie

Steaky

2 ks
hrubý steak portehause
olivový olej
2 PL
rozmarín
2 KL
morská soľ
1 KL
mleté čierne korenie
2 PL
maslo

postup

1.
Hovädzí vývar vo veľkom hrnci zmiešame s červeným vínom, kečupom, tymianom a korením. Privedieme do varu, potom znížime teplotu a varíme asi 30 minút za občasného premiešania. Napokon odstavíme hrniec zo sporáka.
 
2.
Obe strany steaku jemne potrieme olejom a ochutíme rozmarínom, korením a soľou. Je potrebné nechať mäso pred grilovaním odležať aspoň na 30 minút.
3.
Grilovací rošte pripravíme na veľké teploty a steaky prudko opečieme priamo nad horúcim popolom pri zatvorenom veku pritom ich obraciame a podľa potreby aj premiestnime na rošte. Potom opekáme ďalej nad horúcim popolom, ale už nepriamo a tiež pri zatvorenom veku. Farba má byť ružová a preto je potrebné na grilovať asi 6 minút.
4.
Po dogrilovaní necháme steaky ešte asi 5 minút odpočívať. Omáčku opäť privedieme do varu a potom ju dáme dole zo sporáka za stáleho miešania a pridáme do nej maslo. Ochutíme. Steaky je potrebné rozporcovať a podávajú sa teplé. Ako príloha môžu slúžiť varené alebo opekané zemiaky.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Šťavnatý hovädzí steak
Naučte sa pripraviť dokonalý steak!
Pri takom dobrom hovädzom steaku poskočí nejedno nie len mužské srdce a jeho príprava pritom nie je vôbec zložitá!
Krájate mäso priečne cez vlákna alebo pozdĺž nich?
Soliť či nesoliť mäso pred pečením? Odpoveď vás určite prekvapí!
Mali by ste steak či nedeľnú pečienku osoliť pred alebo po upečení? Je to otázka, v ktorej sa rozchádzajú...
Rozmarín
Rozmarín: Voňavá, liečivá bylinka, ktorá nesmie chýbať vo vašej záhrade či kvetináči
Rozmarín patrí skôr medzi bylinky zo stredomorskej kuchyne. Postupne sa však dostáva aj do našej gastronómie...
Toto by vám nikdy nenapadlo! Málo známy trik na šťavnaté mäso, prečo to teda každý to robí naopak?
Toto by vám nikdy nenapadlo! Málo známy trik na šťavnaté mäso, prečo to teda každý robí naopak?
Prudké opečenie je najobľúbenejší spôsob prípravy mäsa. Týmto spôsobom môžeme dosiahnuť chrumkavosť,...
Grilled Juicy Beef Steak
Zoznámte sa s cudzími názvami steakov
Rump steak, rib eye, flank steak? Radi by ste si dopriali dobrý steak, ale netušíte čo sa skrýva za cudzími názvami?
Môj sused robí v lete najlepšie grilované mäso: Opýtal som sa ho na jeho tajomstvo
Môj sused robí v lete najlepšie grilované mäso: Opýtal som sa ho na jeho tajomstvo
Rada, ako správne ugrilovať mäso a tiež tipy s čím ho padávať, aby ste si pochutnali na výbornom grilovanom...