Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Domáci babičkin hustý jogurt

ingrediencie

1 liter
mlieko
1 ks
biely jogurt

postup

1.
Mlieko dáme zvariť, tak aby nevrelo, len aby sa nám urobila na povrchu pena - na teplotu približne 80°C. Miešame, ale nie drevenou vareškou ! Dáme chladiť, a občas premiešame, aby sa nám na povrchu nevytvorila kožka. Troška teplého, ale nie horúceho mlieka odoberieme do misky a tam zmiešame s bielym jogurtom ( použijeme biely jogurt aký má kto rád ). Dobre premiešame a vylejeme k zvyšku mlieka.
2.
Opäť premiešame a naplníme do veľkého sklaneného pohára, ktorý uzavrieme. Vložíme do rúry, ktorú sme si vyhriali na 50 °C. Po vložení ihneď vypneme. Zhruba po hodine rúru opäť zapneme na 50°C vyhrejeme a opäť vypneme. (Pohár nevyberáme ). Jogurt necháme v rúre cca 5-8 hodín ( počas tohto precesu neotvárajte rúru až vám neuniká potrebné teplo. V tejto fáze máte hotový klasický domáci jogurt, tak stredne hustý. Tip : Jogurty si môžeme pripraviť hneď aj ovocné a to tak že na dno pohárov si dáme obľúbený džem a zalejeme zmesou na jogurt a tak dáme rúry. Kto má rád kávové jogurty, tak si pridajte do mlieka nesca-kávu, prípadne vanilkový cukor už podľa chuti.
3.
Ten kto má rád extra husté, krémové jogurty urobí ešte jednu malú fintu :-) Z celého množstva takto pripraveného jogurtu, odoberieme 2/3 a 1/3 odložíme do chladničky. Nachystáme si misku, do ktorej vložíme sitko a gázu. Vylejeme 2/3 jogurtu a odložíme do chladničky, aby nám prebytočná tekutina odkvapkala. ( to som nechala cez noc )
4.
Ráno nám na sitku v gáze ostane extra hustý jogurt až jogurtová nátierka, ak ju osolíte pridáte pažítku môžete mať zdravé raňajky :-) Tento hustý jogurt preložíme z gázy do misky primiešame ( zriedime ) 1/3 jogurtu, ktorý sme si odložili do chladničky a môžeme dochutiť a naplníme malé uzatvárateľné poháre v ktorých to budeme skladovať v chlade. Ja som primiešala vanilkový cukor a pre manžela som urobila s domácim jahodovým džemom:-)
5.
Odporúčam Vám vyskúšať :-) Dobrú chuť...
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
jatyon
31.3.2015 13:13 | |
+7 -5
Vyzerá super ale celý den sa hrať s jogurtom a určite dlho nevydrží ani v chladničke... Ale ako určite je chutný, len je to podla mna prácne.
dobruchut.sk
1.4.2015 09:18 | |
+5 -2
domaci jogurt vydrzi dost dlho. tiez robime a vydrzi kludne tyzden.
vevericka411
14.2.2015 19:48 | |
+18 -2
aj ja mam dobry recept....jednoduchy a super...moje deti na nom vyrastli...poslem ked sa ozvete
diabambulka
18.2.2015 22:07 | |
+4 -2
Skúšala som viacero receptov, budem rada ak sa podelíte O vaše skúsenosti a zlepšováky, pretože ja biely jogurt milujem ;-)
diabambulka
18.2.2015 22:07 | |
+1 -3
Poteším sa
sojka6666
23.1.2015 17:27 | |
+37 -9
Vyzerá úžasne :) ale čo tak skúsiť jednoduchšiu verziu? Stačí ma kontaktovať :)
milca1
10.5.2015 11:36 | |
+1 -1
Aka je jednoduchsia verzia? Skusala som aj s jogurtovacom, ale som stale nespokojna s vysledkom. Mam pocit, ze mi jogurtovac hreje na vyssiu teplotu, ako ma.
Zobraz celú diskusiu
Vybrali sme pre vás
Staňte sa súčasťou Letnej párty s Miriam Kalisovou a Foodtruckom
Staňte sa súčasťou Letnej párty s Miriam Kalisovou a Foodtruckom
Po Gurmán feste Košice a Gurmán Feste Bratislava zavíta Electrolux Foodtruck opäť na Slovensko, tentokrát na súkromnú...
petržlen
Obyčajný petržlen s neobyčajnou mocou
Obyčajný petržlen s neobyčajnou mocou
Petržlen je aromatická, koreňová zelenina. Pochádza z východného Stredozemia a rozšíril sa do celého mierneho pásma...
kôpor
Kôpor
Kôpor
Kôpor je jednoročná, aromatická bylina, ktorá sa pestuje v našich záhradách väčšinou samovýsevom. Pôvod má v južnom...