Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Domáci babičkin hustý jogurt

ingrediencie

1 liter
mlieko
1 ks
biely jogurt

postup

1.
Mlieko dáme zvariť, tak aby nevrelo, len aby sa nám urobila na povrchu pena - na teplotu približne 80°C. Miešame, ale nie drevenou vareškou ! Dáme chladiť, a občas premiešame, aby sa nám na povrchu nevytvorila kožka. Troška teplého, ale nie horúceho mlieka odoberieme do misky a tam zmiešame s bielym jogurtom ( použijeme biely jogurt aký má kto rád ). Dobre premiešame a vylejeme k zvyšku mlieka.
2.
Opäť premiešame a naplníme do veľkého sklaneného pohára, ktorý uzavrieme. Vložíme do rúry, ktorú sme si vyhriali na 50 °C. Po vložení ihneď vypneme. Zhruba po hodine rúru opäť zapneme na 50°C vyhrejeme a opäť vypneme. (Pohár nevyberáme ). Jogurt necháme v rúre cca 5-8 hodín ( počas tohto precesu neotvárajte rúru až vám neuniká potrebné teplo. V tejto fáze máte hotový klasický domáci jogurt, tak stredne hustý. Tip : Jogurty si môžeme pripraviť hneď aj ovocné a to tak že na dno pohárov si dáme obľúbený džem a zalejeme zmesou na jogurt a tak dáme rúry. Kto má rád kávové jogurty, tak si pridajte do mlieka nesca-kávu, prípadne vanilkový cukor už podľa chuti.
3.
Ten kto má rád extra husté, krémové jogurty urobí ešte jednu malú fintu :-) Z celého množstva takto pripraveného jogurtu, odoberieme 2/3 a 1/3 odložíme do chladničky. Nachystáme si misku, do ktorej vložíme sitko a gázu. Vylejeme 2/3 jogurtu a odložíme do chladničky, aby nám prebytočná tekutina odkvapkala. ( to som nechala cez noc )
4.
Ráno nám na sitku v gáze ostane extra hustý jogurt až jogurtová nátierka, ak ju osolíte pridáte pažítku môžete mať zdravé raňajky :-) Tento hustý jogurt preložíme z gázy do misky primiešame ( zriedime ) 1/3 jogurtu, ktorý sme si odložili do chladničky a môžeme dochutiť a naplníme malé uzatvárateľné poháre v ktorých to budeme skladovať v chlade. Ja som primiešala vanilkový cukor a pre manžela som urobila s domácim jahodovým džemom:-)
5.
Odporúčam Vám vyskúšať :-) Dobrú chuť...
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
jatyon
31.3.2015 13:13 | |
+8 -7
Vyzerá super ale celý den sa hrať s jogurtom a určite dlho nevydrží ani v chladničke... Ale ako určite je chutný, len je to podla mna prácne.
dobruchut.sk
1.4.2015 09:18 | |
+7 -3
domaci jogurt vydrzi dost dlho. tiez robime a vydrzi kludne tyzden.
vevericka411
14.2.2015 19:48 | |
+26 -2
aj ja mam dobry recept....jednoduchy a super...moje deti na nom vyrastli...poslem ked sa ozvete
diabambulka
18.2.2015 22:07 | |
+5 -2
Skúšala som viacero receptov, budem rada ak sa podelíte O vaše skúsenosti a zlepšováky, pretože ja biely jogurt milujem ;-)
diabambulka
18.2.2015 22:07 | |
+2 -3
Poteším sa
sojka6666
23.1.2015 17:27 | |
+38 -10
Vyzerá úžasne :) ale čo tak skúsiť jednoduchšiu verziu? Stačí ma kontaktovať :)
milca1
10.5.2015 11:36 | |
+1 -1
Aka je jednoduchsia verzia? Skusala som aj s jogurtovacom, ale som stale nespokojna s vysledkom. Mam pocit, ze mi jogurtovac hreje na vyssiu teplotu, ako ma.
Zobraz celú diskusiu
Vybrali sme pre vás
vino a jedlo
11 pravidiel správneho kombinovania jedla s vínom
11 pravidiel správneho kombinovania jedla s vínom
Gurmánsky zážitok už nemusíte hľadať iba v drahých reštauráciách. Naučte sa správne skombinovať dobré víno s jedlom...
Mango, pineapple
Sladké dezerty servírované prakticky v pohári
Sladké dezerty servírované prakticky v pohári
Sladké dobroty naservírované v pohároch si môžte pripraviť aj na niekoľko dní dopredu a pochutiť si hocikedy keď vás...
Close up of rose
Vyberte sa na šípky, teraz je na to ten správny čas!
Vyberte sa na šípky, teraz je na to ten správny čas!
Počas jesenných prechádzok neraz natrafíte na ker posiaty šípkami, no nevenujete mu žiadnu pozornosť. To je veľká...