Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Pohánka s cviklou

ingrediencie

1 hrsť
pohánka
trochu
čerstvý tymián
3 ks
malá cvikla
2 ks
šalotka
4 strúčiky
cesnak
trochu
petržlenová vňať
trochu
himalaya soľ
trochu
čierne korenie drvené
2 litre
zeleninový vývar alebo voda
trochu
kokosový olej

postup

1.
Pohánka ma v surovom stave múčnu a horkastú chuť. Preto je vhodné, aby sa pred spracovaním premyla vodou. Ja som si na jej chuť zvykla a už to robím iba pri jej surovom spracovaní. Čas a doba trvania spracovania závisia od toho, ako máte čas. Ak si pohánku vopred namočíte (asi 4-5h), jej spracovanie v tepelnom stave bude kratšie a aj s cviklou zachováte viac živín. Ak ju nenamočíte, kým v teplej panvici za varu zmäkne, potrvá to asi 25min. (pre 2 – 4 osoby)
2.
Na horúcu panvicu dáme tuk, po jeho zohriatí asi o minútu pridáme nadrobno pokrájanú šalotku. Necháme mierne pozlátiť a pridáme štipku soli, čierne korenie a nasekaný čerstvý tymián. Premiešame a pridáme na kocky nakrájanú cviklu. Cviklu zatiahneme teplom asi 5 min. V podstate toto už máte aj bez pohánky hotové jedlo a to teplý šalát. Ak by ste to rozmixovali, máte nátierku. Do horúcej cvikle pridáte pohánku a prehrejete ju nasucho. Prilejete vodu alebo vývar tak, aby bola pohánka asi 1cm nad povrchom zaliata.
3.
Pohánka nemení dramaticky svoj objem, no absorbuje tekutinu aby zmäkla. Dochutíme cesnakom a petržlenovou vňaťou posekanou na kúsky. Premiešame. Varí sa dovtedy, kým nezmäkne. Zbadáte to ochutnávaním a podľa toho, že pohánkové zrnko sa otvára ako srdiečko. Pohánka sa podáva teplá. Najlepšie zasypaná petržlenovou vňatkou s tymiánom, môžete pridať feta syr, dostrúhať čerstvú cviklu. Možností je nekonečne veľa.
Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť
Kliknutím a potvrdením zapnete upozornenia na naj recepty dňa!

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
zuna7
17.2.2014 14:28 | |
+10 -2
Aj toto je výborné! Pochvala!
Zobraz celú diskusiu
Vybrali sme pre vás
Mrkva
V hlavnej úlohe (ne)obyčajná mrkva - od nátierky až po koláč
V hlavnej úlohe (ne)obyčajná mrkva - od nátierky až po koláč
Mrkva je naša! Je lokálna, zdravá, dobre skladovateľná a teda dostupná takmer celoročne.
Kompóty
Kompóty sú v kurze!
Kompóty sú v kurze!
Kúsok leta v treskúcej zime zabezpečia domáce zaváraniny.