Pridať recept

Úsporná vianočka

ingrediencie

0,3 litrov
mlieko
50 g
droždie
750 g
hladká múka
1 KL
soľ
300 g
varené zemiaky pretlačené
150 g
práškový cukor
120 g
maslo
2 ks
vajce
citrónová kôra
1 balíček
vanilínový cukor
50 g
hrozienka

Na potretie

1 ks
vajce

postup

1.
Vo vlažnom mlieku rozmiešame droždie a necháme na teplom mieste vykysnúť. Prehriatu múku rozmiešame so soľou, preosejeme, pridáme v šupke uvarené, ošúpané a pretlačené zemiaky, cukor, roztopené vlažné maslo, vajcia, postrúhanú citrónovú kôru, vanilínový cukor, hrozienka a vykysnutý kvások. Všetko spolu dobre vypracujeme a necháme na teplom mieste vykysnúť.
 
2.
Vykysnuté cesto dáme na múkou posypanú dosku, rozdelíme na deväť rovnakých kúskov, každý kúsok cesta rozšúľame a potom zapletáme. Najprv zapletieme 4 šúľky a položíme na dobre vymastený plech. Potom 3 šúľky a položíme ich na 4 zapletené šúľky na plechu. Nakoniec zapletieme 2 šúľky, ktoré položíme navrch. Takto pripravenú vianočku necháme na plechu podkysnúť, potrieme rozšľahaným vajcom, vložíme do vyhriatej rúry, sprudka zapečieme a potom dopečieme už pri miernom ohni.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Veľká noc
Prípravy na Veľkú noc: Ako na tradičné pečené špeciality
Ku sviatkom sa neviažu iba rôzne tradície, ale aj kulinárske pochúťky. Napríklad Vianoce si nevieme predstaviť...
Vianočka
Takto sa pletie domáca štedrovečerná VIANOČKA! Poctivá príprava a výsledok úžasný, tento recept sa vždy podarí, zdieľajte!
Posledné dni pred Vianocami sa na našich stoloch často objavuje táto pochúťka z kysnutého cesta. Viete...
Poznáte Babku? Krásny pletenec z vláčneho brioškového cesta s plnkou podľa vašej chuti
Čokoládová Babka: Bohatá, maslová brioška, ktorá zachutí všetkým
Oku i jazyku lahodiacu, židovskú pochúťku sme si dnes pripravili s poctivou čokoládovou plnkou.
Skoncujte s plesňami! Toto je 5 zázračných trikov, vďaka ktorým citróny vydržia dlhšie
Skoncujte s plesňami! Toto je 5 zázračných trikov, vďaka ktorým citróny vydržia dlhšie
Pri banánoch sú to hnedé škvrny, pri citrónoch je to pleseň. Hneď ako ich doma vybalíte, citrusové plody akoby...
Vianočné opekance
Mak nesmie chýbať! Nezabudnite k tradičným štedrovečerným chodom pripraviť aspoň jednu tradičnú makovú pochúťku
Mak symbolizuje bohatstvo, preto nezabudnite k tradičným štedrovečerným chodom pripraviť aspoň jednu makovú dobrotu.
Sladké pečivo, ktoré milujeme: Upečte si domácu vianočku, briošky či makovky
Sladké pečivo, ktoré milujeme: Upečte si domácu vianočku, briošky či makovky
Domáce sladké potešenia k horúcemu čaju či kakau, ktoré spríjemnia vstávanie aj zastúpia večeru.