Veľkonočná torta
16
porcií
110
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
Parížsky krém
200
g
nasekana čokoláda na varenie
250
ml
smotana na šľahanie
Cesto
1
balíček
tmavá poleva Dr Oetker
250
g
maslo alebo margarín
300
g
hladká múka
4
PL
Kypriaci prášok do pečiva Dr.Oetker
50
g
preosiate kakao
250
g
cukor
1
balíček
vanilkový cukor
4
ks
vajce
125
ml
mlieko
Krém s vaječným likérom
400
ml
vychladená smotana na šľahanie
1
balíček
vanilkový cukor
1
balíček
želatínový stužovač Dr Oetker
100
ml
vlažná voda
125
ml
vaječný likér
Na ozdobenie
1
PL
práškový cukor
Ešte potrebujeme
tortová forma Ø 26 cm
papier na pečenie
formička na vykrajovanie
postup
1.
Na prípravu parížskeho krému prevaríme smotanu a odstavíme zo sporáka. V smotane rozpustíme nasekanú čokoládu a necháme vychladnúť. Potom vložíme do chladničky a necháme minimálne 3 hodiny, najlepšie cez noc, odležať.
2.
Na prípravu cesta rozpustíme v hrnci za stáleho miešania na miernom ohni polevu s maslom alebo margarínom. V mise zmiešame múku, kypriaci prášok, kakao, cukor a vanilínový cukor. Pridáme vajcia, mlieko a dôkladne prepracujeme elektrickým ručným šľahačom najskôr na najnižšom, potom na najvyššom stupni dohladka. Nakoniec vmiešame rozpustenú polevu s maslom. Cesto naplníme formy vyloženej papierom na pečenie a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Teplovzdušná rúra: 160°C, Elektrická rúra: 140°C, Plynová rúra: stupeň 2, Doba pečenia: asi 60 minút
3.
Korpus necháme vychladnúť vo forme. Potom vyklopíme na kuchynskú mriežku vyloženú papierom na pečenie a stiahneme papier, na ktorom sa korpus piekol. Korpus preklopíme a necháme úplne vychladnúť.
4.
Korpus dvakrát pozdĺžne rozrežeme. Spodnú časť korpusu položíme na podnos a okolo upevníme očistený okraj tortovej formy. Zo strednej časti korpusu vykrojíme formičkou niekoľko tvarov a korpus odložíme bokom. Zmes na parížsky krém vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha a nanesieme na spodnú časť korpusu. Priložíme vrchnú časť korpusu a zľahka pritlačíme.
5.
Na prípravu krému vyšľaháme smotanu s vanilínovým cukrom elektrickým ručným šľahačom dotuha. Želatínový stužovač pripravíme s vodou podľa návodu na obale a ihneď vmiešame do likéru. Odoberieme asi 4 PL zmesi s likérom a dáme bokom. Zvyšnú zmes nalejeme do šľahačky a dôkladne premiešame. Krém rozotrieme na korpus, priložíme plát korpusu, z ktorého sme povykrajovali tvary a zľahka pritlačíme. Otvory vyplníme zmesou s likérom. Tortu uložíme najmenej na 3 hodiny (najlepšie cez noc) do chladničky.
6.
Tortu posypeme práškovým cukrom a ozdobíme povykrajovanými tvarmi.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.