Pridať recept

Marlenka

ingrediencie

Cesto

700 g
hladká múka
100 g
maslo
3 PL
med
280 g
trstinový cukor
1 KL
ocot
1 PL
sóda bikarbóna
2 ks
vajce
3 PL
kakao
trochu
mlieko alebo voda

Krém

1 ks
karamelové sladené kondenzované mlieko
2 ks
vanilkový pudingový prášok Dr Oetker
250 g
zmäknuté maslo
600 ml
mlieko
4 PL
trstinový cukor

postup

1.
Vo väčšom hrnci si rozpustíme med, cukor a maslo na nižšom ohni. V poháriku si rozmiešame sódu a ocot a pridáme do hrnca k rozpustenej zmesi. Všetko nám to začne trochu kypieť, pomiešame. Hrniec si odsunieme z ohňa a za stáleho rýchleho miešania pridáme vajcia. Keď ich máme poriadne rozmiešané vrátime na oheň a ešte chvíľku premiešame, kým nemáme z hmoty hnedastú hmotu, podobnú pene. Vypneme. Primiešame múku zmiešanú s kakaom. Ak sa nám nechce cesto spojiť, pridáme po troške z mlieka alebo vody (mne sa cesto drobilo, pridala som zo cca tri lyžice mlieka). Cesto si rozdelíme na 5 častí (pracujeme s ním hneď, nenechávame postáť, pretože sa s ním bude ešte ťažšie pracovať), každú časť si rozvaľkáme a prenesieme na spodnú stranu plechu (ja som si cesto len trošku rozvaľkala, dala na plech a priamo na plechu dovaľkala do obdĺžnika - netreba sa trápiť ak sú kadejaké s krivými okrajmi, okraje sa budú rezať a strúhať na vrch) - plech si vymastíme a vysypeme hladkou múkou. Každý plát pečieme 5 minút na 170 stupňoch (treba sledovať, pláty sú tenké a po piatich minútach sú síce trochu mäkšie, ale vonku ešte stvrdnú). Každý plát po vybratí z rúry chvíľku necháme ešte na plechu a potom si s nožíkom opatrne podberieme z každej strany a presunieme niekde bokom napríklad na tácku. Všetky pláty si dáme na seba a okraje zrežeme a odložíme ich bokom - budú sa strúhať na vrch koláčika.
 
2.
Z mlieka, cukru a pudingových práškov Dr.Oetker si uvaríme puding, ktorý si necháme vychladnúť (nie úplne, keď je ešte mierne teplý pridáme k ostatným surovinám). Maslo si vymiešame, pridáme po troškach salko a zamiešame. Postupne zašľahávame ešte trochu teplý puding - metličkou alebo ručným šľahačom. Posledná fáza - na plát nanesieme 1/5 plnky, na to dáme druhý plát, zas plnku a tak pokračujeme kým neminieme všetky pláty - na vrchu máme plnku, ktorú si rozotrieme aj na boky koláča. Okraj plátov si nastrúhame alebo pobúchame tĺčikom a posypeme nimi koláč. Necháme postáť v chladničke aby nám pláty nasiakli plnkou a zmäkli.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať