Drážďanská vianočka
40
porcií
115
minút
nízka
náročnosť
ingrediencie
100
g
kandizovaná citrónová kôra
100
g
kandizovaná pomarančová kôra
200
g
hrozienka
200
g
korintky
200
g
mandle
2
kocky
droždie
6
PL
rum
100
g
cukor
750
g
múka
1/4
liter
mlieko
400
g
maslo
2
PL
vajce
1
štipka
soľ
100
g
práškový cukor
postup
1.
V horúcej vode dôkladne premyjeme hrozienka a korintky, osušíme ich a premiešame s pokrájanou pomarančovou a citrónovou kôrou, mandľami a rumom. Zmes zakryjeme a necháme odstáť, aby nám dostatočne nasiakla.
2.
Do múky rozmrvíme droždie, pridáme lyžicu cukru a trošku mlieka a všetko spolu premiešame. Tento kvások necháme postáť 30 minút. Z dvoch lyžíc vanilkového cukru, múky, soli, mlieka, 300 g masla, zvyšného cukru a kvásku vypracujeme cesto, ktoré prikryjeme a necháme odstáť 30 minú. Potom rýchlo vmiešame ovocie.
3.
Rozvaľkáme cesto a cez jeho stred urobíme ryhu. Preklopíme plát cesta po dĺžke cez seba a umiestníme ho na dôkladne vymastený plech. Potom necháme ešte na 30 minút postáť.
4.
Vyhrejeme rúru na 200°C a budeme piecť vianočku približne 15 minút a potom teplotu znížime na 180°C a pečieme ešte jednú celú hodinu. Teplú vianočku potrieme zvyšným maslom a posypeme ju zmesou vanilkového a práškového cukru.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.