Pridať recept

Drážďanská vianočka

40
porcií
115
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

100 g
kandizovaná citrónová kôra
100 g
kandizovaná pomarančová kôra
200 g
hrozienka
200 g
korintky
200 g
mandle
2 kocky
droždie
6 PL
rum
100 g
cukor
750 g
múka
1/4 liter
mlieko
400 g
maslo
2 PL
vajce
1 štipka
soľ
100 g
práškový cukor

postup

1.
V horúcej vode dôkladne premyjeme hrozienka a korintky, osušíme ich a premiešame s pokrájanou pomarančovou a citrónovou kôrou, mandľami a rumom. Zmes zakryjeme a necháme odstáť, aby nám dostatočne nasiakla.
 
2.
Do múky rozmrvíme droždie, pridáme lyžicu cukru a trošku mlieka a všetko spolu premiešame. Tento kvások necháme postáť 30 minút. Z dvoch lyžíc vanilkového cukru, múky, soli, mlieka, 300 g masla, zvyšného cukru a kvásku vypracujeme cesto, ktoré prikryjeme a necháme odstáť 30 minú. Potom rýchlo vmiešame ovocie.
3.
Rozvaľkáme cesto a cez jeho stred urobíme ryhu. Preklopíme plát cesta po dĺžke cez seba a umiestníme ho na dôkladne vymastený plech. Potom necháme ešte na 30 minút postáť.
4.
Vyhrejeme rúru na 200°C a budeme piecť vianočku približne 15 minút a potom teplotu znížime na 180°C a pečieme ešte jednú celú hodinu. Teplú vianočku potrieme zvyšným maslom a posypeme ju zmesou vanilkového a práškového cukru.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Vianočka
Takto sa pletie domáca štedrovečerná VIANOČKA! Poctivá príprava a výsledok úžasný, tento recept sa vždy podarí, zdieľajte!
Posledné dni pred Vianocami sa na našich stoloch často objavuje táto pochúťka z kysnutého cesta. Viete...
Oriešková roláda s mascarpone a višňovým džemom
Tieto chutia každému a to nielen na sviatky! Šťavnaté zákusky vďaka kvapke alkoholu
Bohatý výber šťavnatých zákuskov, do ktorých sme pridali kvapku alkoholu.
Poznáte Babku? Krásny pletenec z vláčneho brioškového cesta s plnkou podľa vašej chuti
Čokoládová Babka: Bohatá, maslová brioška, ktorá zachutí všetkým
Oku i jazyku lahodiacu, židovskú pochúťku sme si dnes pripravili s poctivou čokoládovou plnkou.
Skoncujte s plesňami! Toto je 5 zázračných trikov, vďaka ktorým citróny vydržia dlhšie
Skoncujte s plesňami! Toto je 5 zázračných trikov, vďaka ktorým citróny vydržia dlhšie
Pri banánoch sú to hnedé škvrny, pri citrónoch je to pleseň. Hneď ako ich doma vybalíte, citrusové plody akoby...
Vianočné opekance
Mak nesmie chýbať! Nezabudnite k tradičným štedrovečerným chodom pripraviť aspoň jednu tradičnú makovú pochúťku
Mak symbolizuje bohatstvo, preto nezabudnite k tradičným štedrovečerným chodom pripraviť aspoň jednu makovú dobrotu.
Sladké pečivo, ktoré milujeme: Upečte si domácu vianočku, briošky či makovky
Sladké pečivo, ktoré milujeme: Upečte si domácu vianočku, briošky či makovky
Domáce sladké potešenia k horúcemu čaju či kakau, ktoré spríjemnia vstávanie aj zastúpia večeru.