Pridať recept

Slávnostná karamelová torta

ingrediencie

korpus

10 ks
vajce
250 g
kryštálový cukor
250 g
polohrubá múka

krém

800 ml
mlieko
2 balíčky
pudingové prášky s príchuťou karamelu
500 g
kryštálový cukor
500 g
čerstvé maslo

na ozdobu

750 ml
šľahačka na šlahanie
čokoládové ozdôbky

postup

1.
Postup korpusu: Vajcia oddelíme. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtka vymiešame s cukrom do peny. Žĺtkovú penu primiešame do snehu, opatrne premiešame. Pridáme múku a ešte raz premiešame. Cesto vylejeme do tortovej formy o priemere 25 cm. Pečieme pri teplote 160°C asi 55 minút. Aby sme sa presvedčili, či je torta už upečená, pichneme špajdlu do stredu, vytiahneme a keď je suchá, torta je upečená.
 
2.
Po vybratí z rúry tortu hneď prevrátime na mastný papier a tým získame rovný povrch. Necháme vychladnúť.
3.
Krém: v 200 ml mieka rozmiešame pudingový prášok. 150g kryštálového cukru skaramelizujeme a opatrne zalejeme zo zvyšným mliekom. Keď sa cukor roztopí v mlieku a bude vrieť, prilejeme rozmiešané prášky a uvaríme na hustý puding. Keď máme puding uvarený ešte do horúceho pridáme zvyšných 350g cukru a zamiešame. Necháme vychladnúť. Do vychladnutého pudingu pridáme mäkké maslo a vyšľaháme ručným mixerom na hladký krém
4.
Vychladnutý korpus rozrežeme pílkovým nožom na 3 pláty. Spodný plát dáme na pripravenú tácku, aby sme tortu už nemuseli prekladať a natrieme prvou vrstvou krému. Prikryjeme ďalším plátom. Opakujeme. Povrch torty a boky potrieme tenkou vrstvou krému, odložíme do chladničky, kým si pripravime šľahačku.
5.
Šľahačku najlepšie tekutú, vyšľaháme ručným mixerom do hustej konzistencie. Cukrárenským vreckom ozdobíme bok torty a potom vrch. Ako ozdobu môžme použiť čokoládové ozdôbky, hoblinky, alebo strúhanú čokoládu.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať