Pridať recept

Metrový koláč, tradičná sviatočná pochúťka ako od babičky

ingrediencie

Piškótové cesto

5 ks
vajce
260 g
práškový cukor
260 g
hladká múka špeciál
10 PL
rastlinný olej
8 PL
teplá voda
1/2 balíček
prášok do pečiva
2 PL
tmavé kakao

Plnka

500 ml
mlieko
1,5 balíčky
Zlatý klas
1 balíček
vanilkový cukor´
250 g
maslo
150 g
práškový cukor
200 g
čokoládová poleva

postup

Tradičný koláč na svadbu, Vianoce i Veľkú noc. Jeden z najpopulárnejších koláčov na sviatočný stôl sa pripravuje z dvoch farebne odlišných korpusov, ktoré sa pečú v tradičnom srnčom chrbte a neskôr spájajú neodolateľným maslovo-pudingovým krémom. Metrový koláč je plný nostalgie a je hviezdou klasického sviatočného pečenia.

1.

Piškótové cesto: žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme, olej, vodu, múku s práškom do pečiva a tuhý sneh z bielkov. Rozdelíme na polovicu, jednu prifarbíme kakaom. 

 
2.

Upečieme každú osobitne v dvoch formách na srnčí chrbát. Formy vymastíme a vysypeme múkou a korpusy pečieme pri 180°C cca 30 minút. Vyklopíme a necháme vychladnúť.

 

3.

Plnka: mlieko, zlatý klas a vanilkový cukor uvaríme na hustý puding. Necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom a spojíme s vychladnutým pudingom, môžeme pridať trochu umu.

4.

Cesto si pokrájame na rezy podľa vytlačeného vzoru z formy. Po jednom natierame plnkou a striedavo prikladáme k sebe svetlé a tmavé rezy, kým nespotrebujeme všetky. Zvyšok plnky použijeme na potretie celého povrchu koláča. Odložíme do chladu.

5.

Metrový koláč polejeme čokoládovou polevou, necháme stuhnúť a pokrájame šikmo horúcim nožom. 

6.

Dobrú chuť!

7.

Ešte viac receptov na tradičný metrový koláč nájdete TU...

Metrový koláč
Metrový koláč
Zdroj: Alenka3
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
kristinalaurova
17.12.2022 07:14 | |
+2 -5
Dobry dwn, prosimaku velku formu pouzivate? Dakujem
oria11
4.4.2023 16:49 | |
+3 -11
forma "srnčí chrbát" - to sa tak volá, v obchode vedia o čo ide :)
BlazenaSadovska
28.1.2021 22:20 | |
+33 -25
Pešie sa pri teplote 180°C cca 30 minút...až teraz som objavila Váš dotaz. Cesto sa musí oddeľovať od formy, vyskúšame špaldľou, keď je čistá, je cesto upečené. Ďakujem.
Anonymný nick
22.12.2020 12:37 | |
+37 -23
Ahojte, myslite ze to zvladnem, aj ked som pekar zaciatocnik ? Vdaka za uprimny nazor a pekne sviatky vsetkym !
BlazenaSadovska
28.1.2021 22:22 | |
+33 -26
Určite to zvládnete, ja ho pečie už celé desaťročia, len treba vyskúšať a keď Vás pečenie baví, určite sa podarí. Ďakujem:))
Podobné články
Tie najlepšie pudingové koláče: Rezy, ktorým nikto neodolá
Tie najlepšie pudingové koláče! Týmto zaručene nikto neodolá
Patríte medzi milovníkov sladkých maškrtiek? Vyskúšajte naše fantastické pudingové rezy.
Videorecept: Strakatý pudingáč s jahodami
Strakatý pudingáč s jahodami
Vynikajúci strakatý koláč plný pudingu a čerstvého ovocia.
Polievka
Tip na nedeľný obed: Švédske guľky so smotanou
Magazín Dobrú chuť vám prináša tip na nedeľný obed. Pozostáva z polievky, hlavného jedla a dezertu.
TOP 10 krémových zákuskov
TOP 10 krémových zákuskov (nielen) na blížiace sa sviatky
Vybrali sme desať najlepších dezertov za posledný mesiac, ktoré vás celkom určite inšpirujú a nadchnú.
Metrový koláč
Ako upiecť ten najlepší metrový koláč
Ďalšia krémová klasika nielen na sviatočný stôl.
10x metrový koláč: Vždy iný, vždy fantastický. Naša najobľúbenejšia sviatočná klasika, na Vianoce nesmie chýbať!
10x metrový koláč: Vždy iný, vždy fantastický. Naša najobľúbenejšia sviatočná klasika, na Vianoce nesmie chýbať!
Legendárny vianočný zákusok v tých najobľúbenejších receptoch. Upečte si ho aj tieto Vianoce spolu s nami...