Pridať recept

Kapustníky

ingrediencie

400 g
polohrubá múka
30 g
droždie
1/5 liter
mlieko
1 PL
práškový cukor
40 g
masť
1 ks
vaječný žĺtok
1/2 ČL
soľ
1 PL
masť na potretie
tuk na vymastenie

Sladká kapustová plnka

500 g
kapusta biela hlávková
40 g
masť
1/2 ČL
soľ
2 PL
kryštálový cukor
1/2 ČL
mletá škorica

Slaná kapustová plnka

500 g
kapusta biela hlávková
1 ČL
masť
100 g
oravská slanina
1 ČL
soľ
1/2 ČL
mleté čierne korenie

postup

1.
Do misy preosejeme múku, pridáme rozdrobené droždie, mlieko, cukor, rozpustenú masť, žĺtok, soľ a vypracujeme cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť.
 
2.
Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto asi na hrúbku 3/4 cm a pokrájame na pravidelné štvorce. Do stredu dáme kapustovú plnku, okraje pevne spojíme, vytvarujeme guľky, valčekom rozvaľkáme na placku, uložíme na plech, pomastíme roztopenou masťou a upečieme.
3.
Pečieme 15 min. pri teplote 200 stupňov.
4.
Príprava sladkej kapustovej plnky: Na rozpálenej masti upražíme cukor na karamel, pridáme najemno postrúhanú kapustu, soľ a dusíme prikryté do mäkka. Pred dodusením pridáme škoricu.
5.
Príprava slanej kapustovej plnky: Na masť dáme najemno postrúhanú kapustu, posolíme, pridáme mleté čierne korenie a dusíme takmer do mäkka. Slaninu pokrájame na malé kocky, opražíme, pridáme do kapusty a ešte chvíľku podusíme.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať