Pridať recept

Lístkové cesto základné

ingrediencie

250 g
hladká múka
250 g
margarín
podľa chuti
voda, soľ, ocot

postup

1.
Tretinu múky s margarínom spracujeme na cesto, z ktorého sformujeme kocku a necháme stuhnúť na chladnom mieste. Do zvyšnej múky dáme trochu octu, soli, toľko vlažnej vody, aby sme dosiahli vláčne závinové cesto.
 
2.
Cesto dobre vypracujeme a na pomúčenom lopári necháme asi 15 minút stáť. Potom ho vyvaľkáme do väčšieho štvorca. Do prostriedku položíme stuhnutú kocku rohmi k stredom strán štvorca, kraje cesta preložíme cez kocku, a to tak, aby bola v ňom úplne zabalená.
3.
Váľkom kocku ešte raz roztlačíme a vyvaľkáme ho na 1 cm hrúbku. Cesto zložíme po šírke trikrát na seba a necháme na studenom mieste asi 15 minút stáť. Potom ho znovu rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a trikrát zložíme na seba. Toto skladanie a vaľkanie opakujeme trikrát.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Ako vyskladať lístkové cesto do týchto 3 pochúťok?
Z lístkového cesta nemusíte tvoriť len rolády, slimákov či taštičky.
Kysnuté cesto
Cesto ako pavučinka: Toto univerzálne kysnuté cesto s jogurtom je fantastické, zamilujete si ho!
Pri najbližšom pečení vyskúšajte tento recept fantastické kysnuté cesto. Krehké a extra nadýchané.
Domace listkove cesto
Tipy a triky pri pečení
Užitočný a praktický sprievodca pečením.
Piškótové cesto
Extra nadýchané piškótové cesto: Takto vždy krásne vyjde
Piškótové cesto je jedno z najľahších a najrýchlejších cukrárskych ciest. I jeho príprava má však svoje...
Krehké cesto
Ako na dokonalé krehké cesto: Aké suroviny a v akých pomeroch použiť?
Krehké cesto je vďačným univerzálnym tipom na sladké i slané koláče. Jeho výhodou je, že ho navyše môžete...
Robíte to aj vy? Tak pozor, prečo by sa surové cesto nemalo jesť? Nejde o vajcia!
Robíte to aj vy? Tak pozor, prečo by sa surové cesto nemalo jesť? Nejde o vajcia!
A čo vy? Ochutnávate surové cesto počas vianočného pečenia? Toto je dôvod, prečo by ste tak už nemali robiť!