Pridať recept

Drážďanská štóla

ingrediencie

500 g
hladká múka
60 g
droždie
250 g
maslo
150 g
roztopené maslo
1,25 dl
mlieko
100 g
práškový cukor
175 g
lúpané mandle
100 g
oranžát
100 g
korintky
175 g
sultánky
100 g
citronát
1 balíček
vanilkový cukor
1 ks
citrón
1 dl
rum
trochu
soľ
podľa chuti
práškový cukor na posypanie

postup

1.
Zomelieme polovicu mandlí, druhu polovicu posekáme nahrubo. Mandle zmiešame so sultánkami, s korintkami, pokrájaným citronátom a oranžátom, vanilkovým cukrom, postrúhanou citrónovou kôrou a rumom, prikryjeme a necháme cez noc stáť v chlade.
 
2.
Na druhý deň dáme do misky múku, v strede spravíme jamku, rozdrobíme do nej droždie a trocha ho posypeme cukrom. Zvyšok cukru a trochu soli rozdelíme po okraji múky. Droždie zalejeme teplým mliekom a keď sa roztopí, vypracujeme kvások a necháme ho na teplom mieste vykysnúť. Potom pridáme mäkké maslo a všetko spolu spracujeme na hladké cesto, ktoré opäť necháme na teplom mieste vykysnúť.
3.
Na záver do vykysnutého cesta zamiešame pripravené južné ovocie. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na placku s rozmermi asi 6 x 40 cm, ktorú zrolujeme. Na plech dáme dvojitý pergamenový papier, štólu naň urovnáme, prikryjeme a necháme kysnúť. Vykysnutú upečieme vo vyhriatej rúre (45-60 minút), ešte horúcu potrieme roztopeným maslom a posypeme cukrom. Pomastenie a posypanie cukrom niekoľkokrát zopakujeme. Takto upravenú štólu zabalíme do alobalu a necháme dozrieť v chlade 3 týždne. Môžme ju aj zamraziť.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať