Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Ratatouille: Farebná francúzska dobrota

ingrediencie

1 ks
baklažán
2 ks
paprika
2 ks
paradajka
2 ks
cibuľa
7 strúčikov
cesnak
1 ks
cuketa
500 ml
pasírované paradajky
1 vetvička
tymian
2 KL
oregano
2 PL
olivový olej
soľ
mleté čierne korenie
chilli

postup

1.
Najprv si spravíme paradajkový základ, a to spojením nakrájanej cibule, nasekaného cesnaku a timiánu, 2 PL olivového oleja a oregana.
2.
Cuketu, baklažán, rajčiny a papriku nakrájame na tenučké kolieska.
3.
Na dno zapekacej misy dáme paradajkový základ a na to postupne ukladáme zeleninu (ideálne je pravidelne, aby sa pekne striedali farby).
4.
Vrch polejeme jemne olejom a posypeme soľou a čiernym korením.
5.
Podľa tvaru zapekacej misy vystrihneme papier na pečenie, prikryjeme a pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov 45 minút. Potom papier stiahneme a dopečieme 10 minút.
6.
Jedlo môžeme podávať buď samotné, alebo s pečivom, kozím syrom alebo s ryžou, či kuskusom.
7.
Dobrú chuť!
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
soninka2008
11.3.2017 19:05 | |
+3 -0
Vážený premúdrelý "paces73", nie tak zhurta! Zaťko Frèdèric je originál Francúz a vedzte, že Francúzi veru vo svojej kuchyni používajú kvalitný olivový olej ako na varenie, tak do šalátov... Ratatouille robia vo woku, základ je hodne cibule opraženej na oliv. oleji, potom sa postupne rad radom pridávajú jednotlivé zeleniny... "vypotený" baklažán aj so šupkou, o chvíľku cukinka so šupkou a zelená paprika, na záver rajčiny a nadrobno nasekaný cesnak... soľ, mleté čierne korenie, oregano, príp. aj štipka chilli a mletá rasca... Ešte horúce možno naložiť do sklených pohárov s otáčavým viečkom... a najradšej k tomu majú buď cestovinu alebo chrumkavú bagetu :-)
paces73
2.12.2016 18:13 | |
+13 -9
Čo v tom preboha robí ten paradajkový základ??? Ratatouille nie je pizza!!! Je tam zeleninová poleva, ale tá sa dáva výlučne na koniec a aj to len zvrchu ako dekorácia. Pripravuje sa z výpekov zeleniny (pretože každý jeden druh zeleniny sa pri ratatouille zapeká a dusí zvlášť) zmiešaných dohromady a doplnených o rajčinovú pulpu (nie pretlak a už vôbec nie kečup), provensálskych byliniek, čerstvého oregana a bazalky, pretlačeného cesnaku a veľmi nadrobno nakockovanej cibule. A netuším, čo tam robí rozmarín a olivový olej. Francúzka kuchyňa nepoužíva olivový olej, to si mýlite s talianskou! Väčšina francúzkych jedál používa olej repkový. Zvlášť provensálske jedlá, keďže repke sa v Provensálsku darí veľmi dobre a Provensálsko je veľkým vývozcom repkového oleja... Rozmarín v ratatouille nemá čo hľadať! A za ďalšie, (budem citovať) "Jedlo môžeme podávať buď samotné, alebo s pečivom, kozím syrom alebo s ryžou, či kuskusom.". Čo??? Ratatouille je výlučne zeleninové jedlo. Nepodáva sa ani s pečivom, ani s ryžou, kuskusom a už vôbec nie so syrom!!!
Zobraz celú diskusiu
Vybrali sme pre vás
Feta cheese cubes
Kozí syr
Kozí syr
V dobe našich dedov bolo kozie mlieko a syr bežnou vecou a produktom. Dnes je tomu naopak, kozie mlieko a výrobky...
AEG
Vyvraciame mýty o indukčných varných paneloch. Toto ste možno nevedeli
Vyvraciame mýty o indukčných varných paneloch. Toto ste možno nevedeli
Indukčné panely sú obľúbené predovšetkým vďaka ich bezpečnosti. Často však u ľudí prevláda mýtus, že plyn zasa šetrí...
jablkové koláče
10 receptov na úžasné jablkové koláče
10 receptov na úžasné jablkové koláče
Jeseň sa blíži, jabĺčka dozrievajú. Jablkové koláče, na ktorých si zaručene pochutíte.