Pridať recept

Anglický vianočný puding

ingrediencie

1 ks
vajce
60 g
hrozienka
32 g
maslo
40 g
mandle
16 g
kandizovaná pomarančová kôra
16 g
kandizovaná kôra z citróna
40 g
hladká múka
40 g
sušené ríbezle
1/3 KL
jedlá sóda
32 g
cukor hnedý
15 g
strúhanka
muškátový kvet
mletá škorica
20 g
pomarančový džem
40 ml
brandy
1/2 balíček
vanilínový cukor
50 ml
brandy
maslo
soľ

Omáčka

30 ml
brandy
160 g
pomarančový džem

postup

1.
Najskôr roztopíme maslo. Dáme ho do hrnca a varíme na miernom plameni, až kým sa nevyvarí všetka voda a zostane len čistý tuk. Necháme vychladnúť.
 
2.
Hrozienka pokrájame na drobné kúsky. V miske vyšľaháme vajíčko. Pridáme k nemu hrozienka, sušené ríbezle a všetky ostatné ingrediencie. Dôkladne premiešame, vypracujeme cesto a necháme 2 - 3 hodiny odstáť. Potom ho ešte raz premiešame.
3.
Formu vymastíme maslom a naplníme ju cestom až po samotný okraj. Formu zabalíme do utierky a rohy zaviažeme špagátom. Budeme variť vo vodnom kúpeli zhruba 6 hodín. Voda musí siahať až do 1/3 formy. Potom vytiahneme, vyklopíme a necháme vychladnúť.
4.
Vychladnutý puding znovu prikryjeme a necháme ho odležať v chlade počas jedného mesiaca. Pred podávaním je nutné formu opäť ohriať vo vodnom kúpeli. Vyklopíme, ozdobíme omáčkou a flambujeme spolu s brandy.
5.
Do hrnca dáme pomarančový džem, prilejeme brandy a trošku vody. Omáčku následne privediem k varu a varíme, až kým nemáme štruktúru riedkeho medu.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Švédska mandľová torta
Mandľová torta à la Ikea: Jednoduchá orechová torta s tým najdelikátnejším krémom
Bielkovo-mandľové korpusy a ľahučký žĺtkovo-smotanový krém v jednom z najslepších orechových zákuskov,...
Domáci jahodový džem: Najlepšie overené recepty a zopár užitočných rád (nielen) pre začiatočníkov
Uchovajte pravú chuť jahôd v sladkých džemoch a lekvároch, ktoré vám ju budú pripomínať až do ďalšej jahodovej sezóny.
Jahodový džem s vanilkou
Džemy, lekváre, marmelády. Poznáte ich rozdiel?
Viete aký je rozdiel medzi džemom, lekvárom a marmeládou? Takže, ten najzákladnejší rozdiel je v tom, že džem...
Pleseň na džeme: Musíte vyhodiť celý pohár?
Pleseň na džeme: Musíte vyhodiť celý pohár? Pozor, toto by mal vedieť každý!
Z času na čas sa objavia poháre džemu s plesňou na povrchu. Mnohí ľudia odstránia pleseň na veľkej ploche...
Zaváranie
Chystáte sa zavárať? Tu je 20 tipov, o ktorých by ste mali vedieť
Zaváranie nám často zaberie aj celý deň. Pokiaľ absolvujete celú prípravu a samotné sterilizovanie, trvá to...