Anglický vianočný puding
4
porcie
45
minút
nízka
náročnosť
ingrediencie
1
ks
vajce
60
g
hrozienka
32
g
maslo
40
g
mandle
16
g
kandizovaná pomarančová kôra
16
g
kandizovaná kôra z citróna
40
g
hladká múka
40
g
sušené ríbezle
1/3
KL
jedlá sóda
32
g
cukor hnedý
15
g
strúhanka
muškátový kvet
mletá škorica
20
g
pomarančový džem
40
ml
brandy
1/2
balíček
vanilínový cukor
50
ml
brandy
maslo
soľ
Omáčka
30
ml
brandy
160
g
pomarančový džem
postup
1.
Najskôr roztopíme maslo. Dáme ho do hrnca a varíme na miernom plameni, až kým sa nevyvarí všetka voda a zostane len čistý tuk. Necháme vychladnúť.
2.
Hrozienka pokrájame na drobné kúsky. V miske vyšľaháme vajíčko. Pridáme k nemu hrozienka, sušené ríbezle a všetky ostatné ingrediencie. Dôkladne premiešame, vypracujeme cesto a necháme 2 - 3 hodiny odstáť. Potom ho ešte raz premiešame.
3.
Formu vymastíme maslom a naplníme ju cestom až po samotný okraj. Formu zabalíme do utierky a rohy zaviažeme špagátom. Budeme variť vo vodnom kúpeli zhruba 6 hodín. Voda musí siahať až do 1/3 formy. Potom vytiahneme, vyklopíme a necháme vychladnúť.
4.
Vychladnutý puding znovu prikryjeme a necháme ho odležať v chlade počas jedného mesiaca. Pred podávaním je nutné formu opäť ohriať vo vodnom kúpeli. Vyklopíme, ozdobíme omáčkou a flambujeme spolu s brandy.
5.
Do hrnca dáme pomarančový džem, prilejeme brandy a trošku vody. Omáčku následne privediem k varu a varíme, až kým nemáme štruktúru riedkeho medu.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.