Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Vianočka

ingrediencie

150 g
práškový cukor
150 g
maslo
100 g
hrozienka
50 g
mandle
40 g
droždie
1 kg
hrubá múka
5 dl
mlieko
3 ks
žĺtok
soľ
tuk na vymastenie plechu

postup

1.

Múku preosejeme a pridáme do nej žĺtky, cukor, zmäknutý tuk, droždie rozmiešané vo vlažnom mlieku a vo vlažnej vode umyté, precedené a osušené hrozienka, potom olúpané a na rezančeky pokrájané mandle, štipku soli a vypracujeme cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť.

2.

Vykysnuté cesto na pomúčenej doske rozdelíme na 4 väčšie časti, 3 menšie a ešte na 2 menšie, z ktorých ušúľame rovnako dlhé pásy, približne 50 cm.

3.

Vianočku pletieme takto: Zo 4 šúľkov upletieme dlhý pletenec, ktorý položíme na vymastený plech. Prostriedok roztlačíme, aby druhý pletenec dobre zapadol, a potrieme bielkom. Z 3 tenších šúľkov upletieme ďalší pletenec, ktorý položíme na prvý a tiež potrieme bielkom, aby sa pletence dobre spojili. Navrch dáme pletenec urobený z dvoch najtenších šúľkov. Konce vianočky spojíme, necháme ju vykysnúť, potrieme žĺtkom a pečieme v stredne teplej rúre približne trištvrte hodine.

Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Snickers tyčinka
Maškrty zo Snickersky
Maškrty zo Snickersky
Niektoré tyčinky sú tak famózne, že dezerty z nich jednoducho musia byť ešte lepšie.
omelety
Ako sa vyhrať s vajíčkom do polievky
Ako sa vyhrať s vajíčkom do polievky
Vajce jedávame pomerne často. Striedame prepeličie a slepačie. Najčastejšie slepačie z fariem, domáce. V porovnaní...