Pridať recept
TOP RECEPT

Šišky s džemom - tieto sú najlepšie, FOTORECEPT

Šišky s džemom - tieto sú najlepšie, FOTORECEPT
Zdroj: Veronika Palarcová

ingrediencie

Cesto na šišky

500 g
hladká múka
300 ml
mlieko vlažné
1/2 kocka
droždie čerstvé
3 PL
cukor kryštálový + do kvásku 1 ČL
30 g
maslo izbovej teploty
2 ks
zltky
3 PL
rum
1 štipka
soľ

Ešte potrebujeme

džem, lekvár, nutella
práškový cukor na posypanie
500 ml
olej na vyprážanie

postup

Fantastické, úžasne mäkké šišky, ktoré sa vždy podaria. Ak hľadáte overený recept na výborné šišky, tento určite vyskúšajte. Sú vláčne, nadýchané a mäkké aj na druhý deň. Podávať ich môžete s džemom, lekvárom, nutellou a domácou šľahačkou.

1.

Pripravíme si suroviny.

Šišky s džemom - tieto sú najlepšie, FOTORECEPT
Šišky s džemom - tieto sú najlepšie, FOTORECEPT
Zdroj: Veronika Palarcová
 
2.

V 150ml vlažného mlieka rozdrvíme droždie, pridáme lyžičku kryštálového cukru, lyžičku hladkej múky, rozmiešame a necháme 15 minút napučať kvások.

Šišky s džemom - tieto sú najlepšie, FOTORECEPT
Šišky s džemom - tieto sú najlepšie, FOTORECEPT
Zdroj: Veronika Palarcová
3.

Do veľkej misy preosejeme múku.

Šišky s džemom - tieto sú najlepšie, FOTORECEPT
Šišky s džemom - tieto sú najlepšie, FOTORECEPT
Zdroj: Veronika Palarcová
4.

Pridáme soľ, žĺtky, zmäknuté maslo, kryštálový cukor, zvyšné vlažné mlieko, rum a nakoniec kvások. Rum pridávame pre chuť, ale vďaka nemu šišky nenasiaknú olejom :)

Šišky s džemom - tieto sú najlepšie, FOTORECEPT
Šišky s džemom - tieto sú najlepšie, FOTORECEPT
Zdroj: Veronika Palarcová
5.

Vymiesime vláčne cesto. Miesime poctivo ručne, alebo si pomôžeme robotom. Dôležité je ho miesiť dostatočne dlho, aby sa nám vytvorili vzduchové bublinky a cesto krásne narástlo. Ja som v robote miesila približne 5 minút, kým sa cesto neodlepovalo od stien misky.

Šišky s džemom - tieto sú najlepšie, FOTORECEPT
Šišky s džemom - tieto sú najlepšie, FOTORECEPT
Zdroj: Veronika Palarcová
6.

Vláčne vymiesené cesto jemne poprášime múkou, zakryjeme suchou čistou utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste zhruba 50 minút.

Šišky s džemom - tieto sú najlepšie, FOTORECEPT
Šišky s džemom - tieto sú najlepšie, FOTORECEPT
Zdroj: Veronika Palarcová
7.

Nakysnuté cesto zdvojnásobí objem a vyzerá takto :)

Šišky s džemom - tieto sú najlepšie, FOTORECEPT
Šišky s džemom - tieto sú najlepšie, FOTORECEPT
Zdroj: Veronika Palarcová
8.

Cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na hrúbku 1 cm. Pomocou pohára vykrojíme šišky s priemerom okolo 5cm.

Šišky s džemom - tieto sú najlepšie, FOTORECEPT
Šišky s džemom - tieto sú najlepšie, FOTORECEPT
Zdroj: Veronika Palarcová
9.

Takto spracujeme celé cesto. Pracujeme rýchlo, aby nám cesto zbytočne neprekyslo.

Šišky s džemom - tieto sú najlepšie, FOTORECEPT
Šišky s džemom - tieto sú najlepšie, FOTORECEPT
Zdroj: Veronika Palarcová
10.

Do stredu každého kolieska urobíme prstami jamku a necháme podkysnúť ešte 15 minút. Z uvedenej dávky cesta mi vyšlo 25 šišiek.

Šišky s džemom - tieto sú najlepšie, FOTORECEPT
Šišky s džemom - tieto sú najlepšie, FOTORECEPT
Zdroj: Veronika Palarcová
11.

V hlbokom hrnci rozpálime olej, teplotu mierne znížíme a šišky postupne vysmážame. Olej by mal byť horúci, ale nie príliš, inak šišky zhoria. Naopak, ak nebude dobre rozpálený, šišky nasajú veľa tuku a budú mastnejšie. Najprv teda vložte do oleja jednu a otestujte, či je teplota správna. Vysmážanie prebieha veľmi rýchlo a šišky musia v oleji plávať, teda pridajte dostatočné množstvo. Ja som do hlbokého hrnca naliala 1/2L. Najprv šišky vložíme do horúceho oleja jamkou dole. Keď chytia zlatistú farbu, otočíme ich a dosmažíme. Takto spracujeme všetky.

Šišky s džemom - tieto sú najlepšie, FOTORECEPT
Šišky s džemom - tieto sú najlepšie, FOTORECEPT
Zdroj: Veronika Palarcová
12.

Vysmažené šišky ukladáme na papierovú utierku, aby sme sa zbavili prebytočného oleja.

Šišky s džemom - tieto sú najlepšie, FOTORECEPT
Šišky s džemom - tieto sú najlepšie, FOTORECEPT
Zdroj: Veronika Palarcová
13.

Vysmažené šišky poprášime práškovým cukrom a naplníme džemom. U nás je to jednoznačne jahodový a slivkový.

Šišky s džemom - tieto sú najlepšie, FOTORECEPT
Šišky s džemom - tieto sú najlepšie, FOTORECEPT
Zdroj: Veronika Palarcová
14.

Podávame čerstvé, ale mäkučké sú aj na druhý deň - ak vám zostanú :)

Šišky s džemom - tieto sú najlepšie, FOTORECEPT
Šišky s džemom - tieto sú najlepšie, FOTORECEPT
Zdroj: Veronika Palarcová
15.

Šišky sú mäkké ako perinka. Mňam!

Šišky s džemom - tieto sú najlepšie, FOTORECEPT
Šišky s džemom - tieto sú najlepšie, FOTORECEPT
Zdroj: Veronika Palarcová
16.

Prajem dobrú chuť.

Šišky s džemom - tieto sú najlepšie, FOTORECEPT
Šišky s džemom - tieto sú najlepšie, FOTORECEPT
Zdroj: Veronika Palarcová
17.

Viac receptov na chutné šišky (nielen) na fašiangy nájdete TU: RECEPTY NA ŠIŠKY

Šišky s džemom - tieto sú najlepšie, FOTORECEPT
Šišky s džemom - tieto sú najlepšie, FOTORECEPT
Zdroj: Veronika Palarcová
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Jemné ako obláčik a bez pripálenia! Túto surovinu pridajte do oleja a šišky sa vám už nikdy nepripália
Jemné ako obláčik a bez pripálenia! Túto surovinu pridajte do oleja a šišky sa vám už nikdy nepripália
Ako vyprážať šišky aby neboli surové, pripálené a vyšli vždy dokonale? Do oleja pridajte túto surovinu!
Už ani omrvinka nazmar! Čo robiť so starými šiškami? Budú chutiť lepšie ako čerstvé!
Už ani omrvinka nazmar! Čo robiť so starými šiškami? Budú chutiť lepšie ako čerstvé
Šišky chutia najlepšie čerstvé, ale čo ak sme ich pripravili veľa a nestihli sa spotrebovať? Máme riešenie!
Rezance s makom
Popolcová streda: Fašiangy končia a začína pôst. Tušíte, prečo sa kedysi jedli bezmäsité jedlá? Zvyky a tradície približuje etnologička (rozhovor)
Končia sa bujaré oslavy a začína sa obdobie veľkého kresťanského pôstu. Mastné jedlá vystriedajú...
Čo môžete jesť na Popolcovú stredu? Pozrite si naše recepty
Čo môžete jesť na Popolcovú stredu? Pozrite si naše recepty
Popolcová streda tento rok pripadá na 14. februára. Ako ste si určite všimli, je to deň svätého Valentína. V...
Huspenina
Sviatočná veľkonočná HUSPENINA: Toto je najväčšia prírodná zásobáreň kolagénu a perfektná pochúťka! Viete, ako ju pripraviť?
Milovaná i zatracovaná huspenina, ale u nás tento rok rozhodne chýbať nebude. Ak ste sa ju rozhodli vyskúšať aj...