Pridať recept

Smrekový sirup proti kašľu

ingrediencie

balíčkov
mladých smrekových výhonkov
1 kg
cukru

postup

1.
Na jar (koncom apríla alebo v priebehu mája, podľa počasia) sa vydajte do lesa a natrhajte si mladé výhonky zo smreku.
 
2.
Do 5l zaváraninového pohára potom navrstvite umyté a odkvapkané výhonky a jednotlivé vrstvy presýpajte 1 kg cukru. Keď je pohár plný, ukončite vrstvenie poslednou vrstvou cukru.
3.
Otvor fľaše potom uzavrite celofánom a gumičkou. Fľašu položte na slnečné miesto, najlepšie na parapet a nechajte ju tam približne 2 týždne, kým pustená šťava nezačne hustnúť.
4.
Sirup potom preceďte cez plátno alebo gázu, zlejeme do fliaš s uskladnite v chladničke alebo na chladnom mieste. Skladovania sa nemusíte báť, sirup sa vám nepokazí ani do zimy. Niektorí ľudia zakopávajú pohár s výhonkami do zeme, nie je to však potrebné. Do zeme sa zakopával len kvôli prúdeniu energií, čo ešte vylepší jeho už aj tak výborné vlastnosti.
5.
Kto si ešte k tomu nazbierate skorocelové lístky, môžete si urobiť sirup miešaný tak, že navrstvíte do pohára i skorocel kopijovitý a to v pomere 1:3. Niektoré recepty hovoria aj o pridaní medu do sirupu z výhonkov. Účinky tohto vylepšeného sirupu sú jednoducho skvelé. V prípade, že chceme do sirupu pridať med, musíme ho povariť. Postup je potom nasledovný: Scedený sirup dajte do hrnca, pridajte cca 0,5l medu (podľa vlastnej chuti) a varte, až sa sirup nespení. Potom sirup odstavte, nechajte trochu vychladnúť a zlejte do fliaš.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
aeg
Večera snov od špičkového kuchára z AEG (+rozhovor)
Zvažujete kúpu novej kuchyne? S rekonštrukciou býva veľa starostí, ale predstavte si, že prídete domov...
AEG
Horúca, intenzívna alebo vlhká para?
Vláčne zvnútra, krehké a chrumkavé na povrchu? S parnou rúrou sa vám také jedlo podarí. Bežná rúra obklopí...
pripravené v pare
Ako pripraviť dokonalý steak?
Inšpirujte sa receptom šéfkuchára Antonína Bradáča a doplňte steak bylinkovým maslom.
AEG recept
Šalát z červenej repy s čakankou a kozím syrom
Červená repa skombinovaná s kozím syrom je obľúbená klasika. Na osvieženie pridajte čakanku a syr obaľte...
zeleninová krémová polievka
Aj vám chutia výdatné krémové polievky?
Skúste zeleninovú krémovú polievku z multifunkčnej parnej rúry s chrumkavou šošovicou beluga a sladkými zemiakmi.
Cibuľový sirup
Porazte kašeľ a chrípku obyčajnou cibuľou!
Cibuľa je všeliek pri infekciách dýchacích ciest. Po obyčajnej cibuli nesiahajte iba pri varení, ale aj počas...