Pridať recept

FOTORECEPT: Domáci kozí syr

ingrediencie

10 litrov
mlieko
5 ml
tekuté syridlo
3 dl
teplá voda

postup

1.
Vydojíme kozy alebo zoženieme na dedine mlieko od miestnych farmárov :) Použiť môžte aj kravské mlieko z automatov.
Fotorecept: Domáci kozí syr
Fotorecept: Domáci kozí syr
Zdroj: masla
 
2.
Prichystáme si čerstvé mlieko, syridlo, syrárske formy alebo bavlnenú plienku ak nemáme formy.
Fotorecept: Domáci kozí syr
Fotorecept: Domáci kozí syr
Zdroj: masla
3.
Zohrejeme mlieko na 35°C
Fotorecept: Domáci kozí syr
Fotorecept: Domáci kozí syr
Zdroj: masla
4.
Čajovú lyžičku (5ml) syridla nalejeme do pohára s teplou vodou a zamiešame.
Fotorecept: Domáci kozí syr
Fotorecept: Domáci kozí syr
Zdroj: masla
5.
Z pohára jemne vylejeme zmiešané syridlo po celom povrchu a jemne zamiešame a ustálime mlieko nech je bez pohybu a čakáme 35min.
Fotorecept: Domáci kozí syr
Fotorecept: Domáci kozí syr
Zdroj: masla
6.
V hrnci nám vznikla sýrenina, ktorú dlhým nožom nakrájame na cca 2cm široké pásiky, potom krájame kolmo na to a vzniknú nám malé štvorčeky. Necháme 5 min postáť, nech sa začne srvátka oddeľovať.
Fotorecept: Domáci kozí syr
Fotorecept: Domáci kozí syr
Zdroj: masla
7.
Kedže v domácnostiach sa nenachádza syrárska harfa tak pokračujeme metličkou a rozbijeme sýreninu na malé kúsky. Necháme zas 5 min. stáť.
Fotorecept: Domáci kozí syr
Fotorecept: Domáci kozí syr
Zdroj: masla
8.
Scedíme do foriem alebo plienky a necháme odkvapkať. Srvátku nevylievame ale môžeme si z nej urobiť žinčicu ale to v ďalšom recepte. Ak chcete skúsiť ochutený syr, tak koreniny pridávate v tomto kroku.
Fotorecept: Domáci kozí syr
Fotorecept: Domáci kozí syr
Zdroj: masla
9.
Položíme na nižšiu podložku nech má kam stekať srvátka a vložíme do chladničky aby nám neskysol. Pripadne plienku zavesíme do chladnejšej miestnosti.
Fotorecept: Domáci kozí syr
Fotorecept: Domáci kozí syr
Zdroj: masla
10.
Po 12 hodinách môžme vybrať s formy a konzumovať. Pred jedlom vhodné osoliť.
Fotorecept: Domáci kozí syr
Fotorecept: Domáci kozí syr
Zdroj: masla
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
strelec19201851253
18.8.2022 13:48 | |
+1 -0
Dobry den prosim vas chcem sa spytat.Ta kozicka na obrazku z retiazkov na krku.Mne zmizla kozicka z farmi v srni nechala som jej tu retaz na krku aby som ju poznala.Kde ste to prosim vas fotili.
Anonymný nick
27.11.2012 12:20 | |
+1 -6
Dobrý deň, ešte som sa chcela opýtať či možem syr urobiť z obyčajného mlieka kupeného napríklad plnotučného z obchodu. Ďakujem :)
dobruchut.sk
11.7.2013 14:56 | |
+5 -4
z obchodu nie, ale z mliecnych automatov ano :)
Anonymný nick
15.11.2012 16:34 | |
+2 -0
Dobrý deň, ja by som sa chcela opýtať, že ak urobím z polovičnej dávky , že či to nebude už malé množstvo.. Dakujem
Anonymný nick
15.11.2012 22:10 | |
+4 -1
z 5l kravského mlieka vyjde cca 600g syra.... kozie mlieko neviem porovnať, z toho ja nerobím :)
Vendelincok
27.6.2013 10:19 | |
+1 -2
staci aj z 5 litrov - budete mat 500-600g syra
Podobné články
TOP
Končí pôst, začína obdobie hojnosti: Tieto tradičné dobroty nesmú chýbať na veľkonočnom stole, tradície
Končí pôst, začína obdobie hojnosti: Tieto tradičné dobroty nesmú chýbať na veľkonočnom stole, tradície a zvyky Veľkej Noci približuje etnologička
Varená šunka, údené klobásky, domáca slaninka, chren, vajíčka či koláčiky. To je sviatočné menu, ktoré...
Čo sú tie biele vzory na šunke? Nie je to tuk!
Čo sú tie biele vzory na šunke? Nie je to tuk!
Biele vlákna prechádzajúce cez šunku nie sú ničím zvláštnym a väčšina z nás im nevenuje pozornosť. Koniec...
Tu nájdete návod, ako skontrolovať, či sú vaše vajcia čerstvé. Päť spoľahlivých spôsobov
Tu nájdete návod, ako skontrolovať, či sú vaše vajcia čerstvé. Päť spoľahlivých spôsobov
Na prvý pohľad je ťažké posúdiť, ktoré vajcia sú čerstvé. Zvonka vyzerajú všetky veľmi podobne. Keď...
Raw meat sausage ready to be boiled in a red pot
Ako počas Veľkej Noci nepribrať? Tu je niekoľko rád od odborníka na výživu
Blížiace sa veľkonočné sviatky sú pre mnohých ľudí výzvou, obzvlášť pre tých na redukčnej diéte. Okolo...
Krémový špenát: Univerzálna, delikátna príloha
Zelený štvrtok: Recepty od raňajok až po večeru s pochúťkami zo špenátu, medvedieho cesnaku či mladej žihľavy
Zelený štvrtok so sebou prináša nádherné a najmä veľmi chutné recepty. Inšpirujte sa a vyberte si z našej...
Najkrajšie želé v tvare vajíčka. Stačí polhodina, úspech zaručený!
Najkrajšie veľkonočné želé v tvare vajíčka. Stačí polhodina, úspech zaručený!
Hľadáte inšpiráciu na originálne a zároveň jednoduché jedlo na prípravu na Veľkú noc? Máme pre vás niečo...